RSS Feed

Battyan – katonai karrier!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 10. 8:20:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Battyan – katonai karrier!

Európa 20. századi hánytatott sorsa tükröződik vissza Alexius Battyan (1921-2011) pályafutásában. A frissen érettségizett osztrák fiút 1940 végén hívták be katonának a német hadseregbe. Az alapkiképzést követően, alig húsz esztendősen már ízelítőt kapott a szovjet front „romantikájából”.

A burgenlandi születésű Alexius Battyan hazája bekebelezése után öltötte magára a Wehrmacht egyenruháját. A magyar felmenőkkel is büszkélkedő férfi pályafutása csúcsán az osztrák hadsereg táboronoka volt. A vasfüggöny szétszakadását, már mint nyugállományú generális érte meg. Európa hánytatott 20. századi sorsa tükröződik vissza Alexius Battyan (1921-2011) karrierjében. A frissen érettségizett osztrák fiút 1940 végén hívták be katonának a német hadseregbe. Az alapkiképzést követően, alig húsz esztendősen már ízelítőt kapott a szovjet front „romantikájából”. Hadnagyként sérült meg '43-ban, majd gyógyultan egységével Franciaországba irányították. A Wehrmacht egyenruhát levéve, a brit hadifogságból hazatérve folytatta félbeszakadt pedagógusi tanulmányait.A béke hajnalán már iskola igazgatóként kamatoztatta sokrétű tapasztalatait Battyan.

{A négy nagyhatalom külügyminiszterei 1955. május 15-én írták alá az Ausztria függetlenségét és területi integritását garantáló megállapodást. Ez szigorúan megtiltotta a Németországgal való egyesülést.} Vajon sejtette-e akkor Alexius Battyan, hogy az – immáron demokratikus és szuverén – Osztrák Köztársaság Bundesheerének uniformisát ölti majd magára? Engedett a hívó szónak, s főhadnagyi rangban '55-ben újfent hadba állt. Hamarosan a grazi páncélosokhoz került, majd többek közt oktatóként tevékenykedett. Az 1968-ban már ezredesi csillagokat viselő tiszt a 70-es évek hideg háborús korszakában a steiermarki katonai parancsnokságot irányította – kőhajításnyira a magyar határtól. Az 1985-ben nyugállományba vonult tábornok éppen tíz esztendeje hunyta le örökre a szemét.

Fotó: -a-
Lap tetejére