RSS Feed

Magdeburg: konzervatív diadal

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 10. 12:18:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magdeburg: konzervatív diadal

A júniusi, szász-anhalt tartományi választások győztese a Kereszténydemokrata Unió (CDU). A 2,2 millió lakosú – egykori DDR – régióban a kormányzópárt a voksok 37,1 százalékát söpörte be. Az ellenzéki, szélsőséges, Németországnak „alternatívát” kínáló AfD 20,8 százalékot kapott.

Sachsen-Anhalt tartományban vasárnap a vártnál nagyobb sikert aratott Angela Merkel pártja, noha a kancellárnő már régen nem a CDU elnöke. Megfigyelők szerint az őszi Bundestag választások küszöbén jó jel, hogy a magdeburgi fő kormányerő ismét bizalmat kapott. A kereszténydemokraták és a tőlük jobbra elhelyezkedő AfD összesen a szavazatok közel 58 százalékát söpörte be. Ez igazi pofon az országos szinte nyerésre álló, „bicikli köztársaságot” és üzemanyag áremelést propagáló Zöldeknek, akikre csupán a polgárok 5,9 százaléka voksolt. Leszerepeltek a szocdemek is: az SPD 8,4 százaléka siralmas „eredmény”. A volt NDK tájain évtizedeken át népszerű Balosok (11 %) sem hódítanak már.

Új szín a szász-anhalti palettán, hogy a liberálisok is bejutottak a regionális parlamentbe. Az FDP 6,4 százalékával akár kormányzó erővé is válhat Magdeburgban, ahol a régi-új miniszterelnök Reiner Erich Haseloff hamarosan koalíciós tárgyalásokat kezd. A 2011-ben hatalomra került - most 67 éves - CDU politikus már a június 6-i urnacsata előtt leszögezte, hogy sem a szélsőradikális AfD-vel, sem a posztkommunista Balosokkal nem fog szövetségre lépni.

Fotó: -a-
Lap tetejére