RSS Feed

Strandpapucsban - belföldön

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 09. 12:15:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Strandpapucsban - belföldön

A német turisták idén ne akarjanak Ausztráliában kengurukban, Afrikában elefántokban gyönyörködni. Szép állat a dunai ponty is Passaunál, Pozsonynál, Budapesten. A berlini diplomácia irányítója, persze finomabban fogalmazta meg, hogy e nyáron merjünk kicsit álmodni! Hiszen a koronavírus-járvány még tömegesen szedi áldozatait. S nem csak Indiában!

Június elején elröppentek az első fecskék – pontosabban gépek – Dél–Európa azon üdülőövezeteibe, ahol már felfüggesztették az idegen vendégek kötelező karanténját. Ám Heiko Maas német szövetségi külügyminiszter idén óvatosabb kalandozásra int, s jelezte, hogy a külföldön ragadt turistákat nem utaztatják haza, mint 2020-ban. Jobb napokon egy milliónál is több polgár kap koronavírus elleni első/második oltást az NSZK-ban, ahol eddig 87 ezren hunytak el a fertőzéssel összefüggésben. Ám a vakációzás június közeledtével tervezhetetlennek tűnik még e hetekben. A szakemberek szerint várhatóan rengeteg vendég marad belföldön! Diplomatikusan a berlini külügyi tárca vezetője is ezt javasolja. „Ha a pandémiás helyzet egyes államokban rosszabbodik a nyáron, akkor ez 2021-ben már senkit sem lephet meg, mint tavaly” -  fogalmazott Heiko Maas. A szociáldemokrata – világjáró – kormánytag nyíltan közölte, hogy a külföldön ragadt honfitársak hazafuvarozására nem lesz mód idén. Magyarán, csak olyan helyre utazzunk, ahonnan önerőnkből vissza is tudunk térni! Gyalog, biciklivel, autóval, vonattal – saját költségen!

Az idegenforgalomban bajnoknak számító németek a koronavírus-járvány miatt tavaly tavasz óta lényegesen ritkábban látogatnak külföldre. Ami változatlan 2021-ben is, hogy a legtöbben a hagyományos célállomásokat kedvelik. Például a Spanyolországhoz tartozó Baleárokat és a távolabbi Kanári-szigeteket. Az Európai Unióból kifarolt britek és a skandináv polgárok is szeretik a garantált napsütést. Mallorca, Ibiza és Gran Canaria mellett a Costa del Sol és Costa Blanca is igen csábító. Az olasz strandok és városok szintén ott vannak a germán és szomszédos népek toplistáján, ám 2021-ben sem hemzseg majd annyi turista Rómától Velencéig, mint a korábbi évtizedekben. A Közel-Keleten májusban kirobbant véres összecsapások az egész régió (újraéledő) idegenforgalmát bedöntik: számos légijáratot szüneteltetnek ismét!

Fotó: -a-
Lap tetejére