RSS Feed

Mészáros veje is jól keres

24.hu - 2021. 06. 09. 15:49:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nemcsak Mészáros Lőrinc, gyermekei, volt felesége, menyasszonya és öccse sikeres az üzleti életben, hanem veje, Homlok Zsolt is. Homlok 2017-ben vette feleségül Mészáros Ágnest, ebben az évben meglódult a hozzá köthető, pályakarbantartással és felsővezeték építéssel foglalkozó Vasútvill szekere, amelyből ekkor már 1,8 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el.

Homlok Zsolt a Vasútvill. Kft. látható tulajdonosai között nincs jelen, viszont 2019 júniusa óta felügyelőbizottsági tag a cégben Homlok-Mészáros Ágnes. A kacifántos fogalmazás oka az, hogy bár a Vasútvill egy ízig-vérig magyar cégnek tűnhet, tulajdonosa valójában egy prágai vállalkozás, amelyről elsőként írtuk meg, hogy részben Homlok Zsolt tulajdona. A prágai cég azóta Svájc egyik kedvező adózásáról és diszkrét cégadat-kezeléséről ismert kantonja, Zug felé mozdult. Ugyan a cseh cég ügyvezetője még mindig Mészáros veje, a tulajdonos már a svájci Rafinanz Promotion AG, amely internetes adatbázisok szerint egy olyan címen működik, ahol csaknem száz másik aktív vállalkozás székhelye van. Gyaníthatóan tehát székhely szolgáltatóról lehet szó.

A Vasútvillhez a titokzatos tulajdonos ellenére jó ütemben érkeztek az állami megrendelések, bár azt, hogy ez kit gazdagít, a svájci adóparadicsom homálya fedi. A Vasútvill Kft. a tavalyi  mérlege szerint 12 milliárd 388 millió forintos értékesítés mellett 1 milliárd 568 millió forintos adózott eredményt könyvelhettek el. Osztalékfizetésről nem szól a leadott mérleg, a kiegészítő mellékletben feltüntetettek szerint viszont

Tavaly több mint 2 milliárd 211 millió forint osztalékot fizettek a megelőző év nyereségéből. Az adóparadicsom sajátosságai miatt azt nem tudjuk, hogy pontosan kinek. 

A  koronavírus-járvány és az azt kísérő gazdasági visszaesés ellenére nem muzsikált rosszul Homlokék családi cége, a Homlok Építő Zrt. sem, Míg 2019-et 4,8 milliárd forintos forgalom mellett 482,7 millió forintos adózott eredménnyel zárták, 2020-ban felülmúlták önmagukat, 7 milliárd 531 millió forintos nettó értékesítés mellett 687,8 millió forintos adózott eredményt könyvelhettek el. A profitból 300 millió forint osztalékot hagytak jóvá. Homlokék tavaly 250 millió forintot vettek ki osztalékként, éppen annyit, mint egy évvel korábban.

A Homlok Építő Zrt. tavaly decemberben szállt be a főtevékenysége szerint szaképítéssel foglalkozó Shop Assistant Kft.-be, majd idén februárban az egész céget megszerezték. Ez a cég tavaly 1 milliárd 269 millió forintos forgalom és 284,3 milliós nyereség mellett 100 millió forint osztalékról szóló döntést szignózott Homlok Zsolt.

Lap tetejére