RSS Feed

Cselgáncs-vb - Karakas maratoni győzelme

mti - 2021. 06. 09. 12:22:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Cselgáncs-vb - Karakas maratoni győzelme

A tavaly Európa-bajnok Karakas Hedvig maratoni győzelemmel kezdett kedden a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

    A 2020-ban az év sportolónőjévé választott Karakas - aki a Papp László Sportarénában már négy Grand Prix, illetve Grand Slam-érmet szerzett - 11-edikként stabil kvótás helyen állt a világranglistán. A hazai vb-n a 32 között a brazil Ketelyn Nascimento várt rá, első összecsapásukon az idei pánamerikai bajnokságon ezüstérmes ellenfél rendkívül szívósnak bizonyult. Sikeresen kibújt a földharcokból, hárította a karfeszítéseket, az aranypontig tartó hosszabbítás egy-egy intésről indult. Újabb földharcok következtek, de Nascimento rendre meg tudta zavarni a 31 éves magyart, majd a hetedik percben már mindketten két figyelmeztetésnél tartottak. A brazil a tizedik percben leszorította a BHSE versenyzőjét, aki két másodperccel a vazaarit jelentő tíz másodperc előtt kitornázta magát szorult helyzetéből. A csata már a 16. (!) percében járt, amikor a vb-harmadik magyarnak végre sikerült a karfeszítés, melyet elcsigázott ellenfele azonnal lekopogott.
    Karakas a 16 között az orosz Anasztaszija Konykinával találkozik.
    Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes Ungvári Miklós 73 kilóban a 32 között a gambiai Faye Njiável csapott össze, és a harmadik perc végén egy toló-dobó mozdulattal a földre vitte riválisát. A bíró először vazaarit ítélt, majd a zsűri tanácsára ipponra módosította döntését, így a 40 éves magyar bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir vár rá.
    Súlycsoporttársa, Szabó Frigyes kevesebb szerencsével járt, ugyanis a spanyol Salvador Cases Roca két perc elteltével kontrából leszorította őt, melyből már nem tudott kiszabadulni. Ezzel az UTE dzsúdósa számára véget ért a vb, és az olimpiáról is lemaradt.

Fotó: -a-
Lap tetejére