RSS Feed

RG: kvótáért is küzdenek a magyarok az Eb-n

M. A. - 2021. 06. 09. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

RG: kvótáért is küzdenek a magyarok az Eb-n

A június 9-13. között Várnában megrendezésre kerülő ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon az utolsó olimpiai kvótáért is küzdenek az arra esélyes sportolók, így az MTK Budapest kiválósága, Pigniczki Fanni is.

A tokiói kvalifikáció szempontjából az egyéni összetett verseny TOP24-es fináléja számít majd, ahova a csütörtöki és a pénteki selejtezők eredménye alapján lehet bejutni, minden országnak maximum két versenyzővel. A rangsorból itt is kikerülnek a már kvótát szerzett országok sportolói, és így talál gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjének személyében.

 

Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke szerint Pigniczki Fanninak főként azokra a sportolókra kell figyelnie, akik a Pesaróban véget ért olimpiai kvalifikációs Világkupa-sorozatban harmadik helyezést értek el a kvalifikációs rangsorban. Ez a négy állomásból Pigniczkinek kétszer, míg egy román és egy görög nemzetiségű versenyzőnek egyszer-egyszer sikerült. De a spanyoloknak és franciáknak is lehet olyan ritmikus gimnasztikázója, aki beleszólhat a tokiói indulásért folyó küzdelembe.

 

Az elnök tájékoztatása szerint közben biztossá vált, hogy a magyar sportoló legrosszabb esetben is elsőszámú tartalék lesz az olimpián. A rendezői kvótáért vívott versenyben - amelyet a 2019-es világbajnokságon elért összesített rangsor alapján állítottak össze - Pigniczki Fanni áll a második helyen a grúz Pazhave Salome mögött, így az az eshetőség is fennáll, hogy ha grúz sportoló szerzi meg a Top24-es összesített verseny alapján a kvalifikációt, a rendezői úgynevezett “leeső” kvóta tovább gördül, és Pigniczkié lesz. Az elsőszámú tartalékpozíció egyébként a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az ötkarikás játékokról bárki kiesik, sérülés vagy más egyéb miatt, a helyét automatikusan a magyar versenyző veheti át.

 


Fotó: nemzetisport.hu/Fotó: Ulrich Faßbender
Lap tetejére