RSS Feed

Keresztelő

Dalia László - 2021. 06. 06. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Keresztelő

Az ellenzéki politikusok végre előhúztak egy nyulat a kalapból. Miután egyelőre nem sok eszközük van megakadályozni, hogy 500 milliárd forint közpénzen a kínai Fudan egyetem megérkezzen Budapestre, szellemes ötlettel utcákat neveztek el az ujgurokról, a Dalai lámáról, Hongkongról és az üldözött kínai keresztény püspökről. A Fidesz egyébként Karácsony és Baranyi showműsorának nevezte a keresztelőt.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester szerdán több ferencvárosi közterületet átnevezett, s ezzel a kormányt ezúttal falhoz állították, hiszen a Kínai Kommunista Párt ezekkel az ügyekkel nehezen tud elszámolni a világ előtt. Mit lehet tenni, Ferencvárosnak és a fővárosnak szíve-joga, hogy utcaneveket adományozzanak, akinek akarnak. Ennek aztán híre is ment, a kínaiak már tiltakoztak is. A magyar kormányban mindenki a tudása és vérmérséklete szerint reagált, s egyúttal profilt alkotott magáról.

A legelegánsabb ezúttal is Gulyás Gergely volt, aki többnyire visszafogja magát és nem fogalmaz olyan durván, mint a többiek. "Gyermekded, de vicces". Ezúttal Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is inkább akadémikusnak mutatkozott, semmint könyörtelen végrehajtónak, mint az MTA kifosztásában vagy a CEU elüldözésében.  „Nem volt eredeti ötlete a főpolgármester úrnak, ezt New York-ban már csinálják”. 

Kovács Zoltánban ezúttal sem kellett csalódnunk, hozta szokásos ultra radikális vagy ha úgy tetszik, szélsőséges formáját, amellyel jó eséllyel pályázhatna Marie Le Pen pártjába, bár a Fidesz amúgy is arra tart, tehát Zoli, jó az irány, csak a CEU diplomádat add vissza, mert arra semmi szükség, fölösleges kolonc az életrajzodban is. Szóval Kovács úr imigyen fogalmazott, szerinte Budapest főpolgármestere és Ferencváros polgármestere „elvesztették a józan eszüket”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is igazi kereszténydemokrata módjára reagált, gondosan megválogatta a szavakat, s végig az járhatott a fejében, hogy mi is az a szó, ami nem illik ide, s rájött, hogy a szolidaritás, vagyis szerinte az átnevezés „politikai gegként elmegy”, azonban komoly probléma vele, hogy sem a hongkongiakon, sem az ujgurokon nem segít. Persze, nem mondott hülyeséget, mert ez a gesztus valóban nem segít sem az ujgurokon, sem a tibetieken, sem a hongkongiakon, ahogy az sem mentette volna meg a menekülteket, ha annak idején keresztényi módon a magyar történelmi egyházak gondjukba vették volna őket, de még a szír keresztény családokat is magukra hagyták, ők is migránsok voltak az ő szemükben. 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára sem cicózott, pusztán provokációnak véli az új utcaneveket, ám ezzel meg az a baj, hogy az utcanevek mögött súlyos bűnök húzódnak meg, amit a kínai állam, a Fudan tulajdonosa, a Kínai Kommunista Párt követett el.
Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére