RSS Feed

Berki nem kapta vissza a jogsiját

telex - 2021. 06. 08. 8:43:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berki nem kapta vissza a jogsiját

Nem ismerte el a bűnösségét, bevont jogosítványát viszont szerette volna visszakapni, még úgy is, hogy a rendőrség 90 ezer forintra büntette és 12 hónapra eltiltotta a járművezetéstől, miután 2020 októberében jogosítvány nélkül vezetett – pénteken megtartották az előkészítő ülést Berki Krisztián büntetőfékezéses ügyében.

A vádirat szerint a tévés-influenszer 2018. március 17-én a Pünkösdfürdő utcában egy Bentley-vel autózott feleségével. Előtte haladt egy busz, ami a megállóhoz érve lelassított, de végül nem állt meg, mert nem volt le-és felszálló utas.

Berki viszont előzni kezdte a buszt, de mivel azt nem tudta befejezni, ezért dudált, amire a buszsofőr is hangjelzésekkel reagál. Emiatt Berki „felfokozott érzelmi állapotba került”. A Bentley sofőrje a megengedett sebesség túllépésével végül megelőzte a buszt, majd elé visszatért, intenzív fékezésbe kezdett, sorolta Nováki Miklós ügyész.

A BKK-busz vezetője a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést, és 20 km/órás sebességgel nekihajtott az autónak.

A busz utasai közül többen az ülésből előrelendültek, kiestek, a kapaszkodórúdba ütötték magukat. Személyi sérülés nem történt. A buszban viszont 575 ezer, a Bentley-ben pedig mintegy 14 millió forintos kár keletkezett.

Az ügyészség arra az esetre, ha Berki Krisztián a bűncselekmény elkövetését elismeri, indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat 2 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélje, 3 évre tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint a közügyek gyakorlásától. Mivel Berki nem ismerte el a bűnösségét, és gyakorlatilag semmilyen kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, az ügyben júliusra – még az ítélkezési szünet előtt – tárgyalást tűztek ki. Azért akkorra, mert Berki előre szólt, hogy augusztus végétől novemberig külföldön vállal munkát, ezért nem tudna megjelenni az üléseken.

A férfi és védője a pénteki előkészítő ülésen többek között indítványozta, hogy visszakaphassa A típusú jogosítványát. Berki ezt azért szeretné visszaszerezni, mert „felesége jövő héttől nem vezethet, első gyermekét így pedig még nehezebb lesz látogatnia”. A bíróságnak viszont csak az egész jogosultság visszaadására van lehetősége, ennél viszont nagyobb gát, hogy Berki az év végig egyáltalán nem ülhet kormány mögé. 2020 októberében – vagyis jóval a büntetőfékezéses baleset után – ugyanis jogosítvány nélkül vezetett, a rendőrség pedig a pénzbírság mellett egy évre eltiltotta a járművezetésről.

„Én ha akarnám sem tudnám visszaadni, mert jelen pillanatban el van tiltva a járművezetéstől. Így ezt az indítványt a bíróság elutasítja”

- mondta Kovács József bíró, és egyúttal arra is figyelmeztette Berkit, hogy változtak a szabályok, vagyis ha jogosítvány nélkül vezet, az ma már büntetőjogi kategóriának minősül.


Fotó: -a-
Lap tetejére