RSS Feed

Jelmezben rohant a szülészetre Lukács Sándor

Molnár Boglárka - 2021. 06. 07. 12:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jelmezben rohant a szülészetre Lukács Sándor

Közel ötven éve a Vígszínház társulatának tagja Lukács Sándor, aki számtalan megható és vicces helyzetet élt már meg az intézmény falain belül. Még ma is elérzékenyülve emlékszik arra, amikor fia megszületett és annak ellenére, hogy aznap két előadása volt, azonnal láthatta őt. „

A Kossuth-díjas színész két előadás között tudta meg, hogy fia megszületett. Ruttkai Éva biztatására jelmezben robogott be a kórházba, hogy láthassa az újszülöttet. „Az 1980-as évek elején játszottuk az ’Orfeusz alászáll’ című darabot. Vasárnap két előadás is volt, egy délután, egy pedig este. Épp lejöttem a színpadról a délutáni előadás után, amikor kérték, hogy hívjam fel a portát, üzenetem van. Kiderült, hogy fél órával azelőtt született meg a fiam. Hamar elterjedt az örömhír és Ruttkai Éva, - aki a partnerem volt a darabban - azt mondta, menjek be a kórházba. Én kételkedtem, hogy jó ötlet-e, hiszen a két előadás között nem sok idő volt, de ő biztatott. Neki akkor volt egy 1500-as Ladája, úgy ahogy voltunk, jelmezestől, sminkestől, berohant velem a kórházba. Az esti előadást már úgy vittem végig, hogy láttam a fiamat. Ez az egyik legmeghatóbb pillanat volt számomra” – idézte fel a 95.8 Sláger FM-en Lukács Sándor, aki izzasztó helyzetbe is többször került a társulatban.

 „Épp a 'Szerelem és halál' című darab főpróbáját tartottuk, amelyben egy üldözött, francia forradalmárt játszottam. Az egyik legnagyobb jelenetem egy úri asszonnyal volt, egy szalonban. A főpróbára bejött Várkonyi Zoltán is, az intézmény akkori igazgatója. Olyankor egy kicsit mindenki jobban izgult. A próba után mindenkit kielemzett, de én valahogy sehogy sem kerültem sorra. Már a statisztákról is beszélt, amikor egyszer csak azt mondta a nevemet kiejtve: „Így nem lehet játszani...”. Levert a víz, megijedtem, de szerencsére csak szünetet tartott és folytatta. „Így nem lehet játszani, hogy valaki így néz ki” – utalt arra, hogy a jelmezem túl rendezett volt a karakterhez. Azonnal kért egy ollót a szabóságtól és átszabta a ruhámat. A társulat nagyon nevetett, ahogy Várkonyi nekiesett egy ollóval, de én is örültem, hogy csak ennyi kifogásolni valója akadt” – emlékezett vissza a Sláger Reggel műsorvezetőinek, Pordán Petrának és Somogyi Zoltánnak Lukács Sándor.  

Fotó: atv/mti
Lap tetejére