RSS Feed

Úszva ismerszik meg az ország

mti - 2021. 06. 05. 13:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Úszva ismerszik meg az ország

Több ezren fedezhetik fel idén nyáron az országot - vízen! Open Water Tournament (OWT) címmel egyedülálló nyíltvízi úszóverseny-sorozat indul júniusban: a versenyzők nyáron a Balatonban, a Dunán és a gyékényesi búvártóban tehetik próbára a tudásukat. A sorozat első megállója Balatonfűzfő, nyár végére pedig kiderül, kik Magyarország legjobb nyíltvízi úszói.

„Úszd be velünk… mert az ország úszva ismerszik meg” – áll az OWT mottójában, jelezve, hogy a sport és a turizmus természetesen kapcsolódnak egymáshoz. „Futók és kerékpározók már eddig is szívesen utaztak kül- és belföldön egyaránt, hogy újabb és újabb helyszíneken versenyezzenek. Magyarország a vizek országa, a magyarok pedig a legjobb úszókat adják a világnak, itt az ideje, hogy a nyíltvízi úszók és családjaik, barátaik is kapjanak hasonló lehetőséget” – mondta el Mezős Balázs, az OWT alapítója.

 

Az első versenyig már nem kell sokat várni: június 26-án a Fűzfői öböl várja az úszókat, Balatonfűzfő és Balatonalmádi között 3 kilométeren próbálhatják mi magukat az amatőrök, és 9 kilométeren a profik.

 

A következő megmérettetésnek Paks ad otthont július 13-án, ahol 7 és 15 kilométeres nyílegyenes pályán versenyezhetnek az indulók kiváló vízi biztosítás mellett.

 

Az OWT augusztus 21-én Gyékényesre látogat, a határmenti település egyik turisztikai látványossága a Kotró bányató, amely 15 méteres mélységével a búvárok kedvelt úticélja. A szédítő mélység és a tiszta víz miatt az úszók a búvárok által elsüllyesztett roncsokat és vízi élőlényeket, halakat is láthatják tempózás közben. A 3 kilométeres pálya további különlegessége, hogy a közepén egy sziget található, ezt az amatőrök egyszer, a profik pedig háromszor kerülik meg. 

 

„Bár medencés úszó voltam, a nyílt víz mindig vonzott. Itthon is sokat járok a tavakhoz, a Balaton nagy kedvencem, külön öröm, hogy az egyik helyszín a fűzfői öböl. Ráadásul öcsém, Gyurta Gergely által a nyíltvízi versenyeket is rendszeresen követem. Az Open Water Tournament hazánk csodálatos élővizein zajlik. A többféle távnak köszönhetően páratlan lehetőség ez a verseny a hobbi úszóknak és gyakorlottabb úszóknak is, hogy kipróbálhassák magukat. Örülök, hogy újra indul a hazai sportélet a vizeken is” – mondta el Gyurta Dániel, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, az OWT szakmai támogatója.

 

Fotó: welovebalaton.hu
Lap tetejére