RSS Feed

Vasárnap rajtol a budapesti judo világbajnokság

M. A. - 2021. 06. 06. 9:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vasárnap rajtol a budapesti judo világbajnokság

Június 6. és 13. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg az idei világbajnokságot, az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó, egyben legfontosabb állomását. A magyar csapatot tizennyolc fiatal képviseli.

A koronavírus-járvány miatt legutóbb két esztendeje rendeztek világbajnokságot, de nem csak ezért lesz különleges a budapesti vb. A sportág történetében még sohasem fordult elő, hogy az olimpia évében is sor kerül a világbajnokságra, ráadásul arra sem volt példa, hogy néhány héten belül három világverseny (Európa-bajnokság, világbajnokság, olimpia) szerepeljen legjobbjaink programjában.

 

A magyar színeket az egyéni küzdelmekben tizennyolc judós képviseli, a résztvevőink közül ezúttal két sportolónkat jegyzik olyan előkelő helyen a világranglistán, hogy kiemeltként várhatja a sorsolást: a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián a második kiemelt lesz a 90 kilogrammosok között, az Európa-bajnok Karakas Hedvig pedig hatodik kiemelt az 57 kilogrammos kategóriában.

 

Négy indulónk állhatott már felnőtt világbajnoki dobogón (Ungvári Miklós három alkalommal is, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Tóth Krisztián egyszer-egyszer), közülük Tóth Krisztián vívhatott már világbajnoki döntőt. Amint ismeretes, Magyarország eddig két felnőtt világbajnoki címet tudott szerezni, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig Braun Ákos állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

 

A magyar judósok a legutóbbi három világbajnokságon, ötödik helyezéseket gyűjtöttek, 2019-ben Tokióban és 2018-ban Bakuban Tóth Krisztián révén, aki sorozatban a hatodik felnőtt világbajnokságán is a helyezettek közé került. 2017-ben Budapesten három ötödik helyezést értek el a mieink: Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Bor Barna (+100 kg) jóvoltából. 2015-ben Asztanában öt hetedik helyezést tudtak szerezni judósaink, egy évvel korábban, Cseljabinszkban Tóth Krisztián lett ezüstérmes, 2013-ban, Brazíliában ugyancsak ő érte el a mieink legjobb eredményét, egy ötödik helyezést.

 

Ismét lesz magyar bíró is a világbajnokságon, ezúttal a riói olimpián bíráskodó, s Tokióra is nevezett Havasiné Fridrich Annamáriát jelölte a Nemzetközi Judo Szövetség.

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére