RSS Feed

A Tesla Gigafactory kérdőjelei

Mogyorósi Géza - 2021. 06. 05. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Tesla Gigafactory kérdőjelei

Geodéta családban cseperedtem fel, ezért nem szeretem az olyan pontatlan újság híreket, melyek a „budapesti Forma 1 futamról”, avagy a „berlini Tesla üzem” közeli megnyitásáról regélnek. Ez utóbbi példánál maradva. Tisztázzuk, a multimilliárdos, most 50. születésnapját köszöntő Elon Musk nem a német fővárosban épít hatalmas üzemet.

Berlintől bő 30 kilométerre, valóban roham tempóban halad a német-lengyel határhoz közeli korszerű autógyár építkezése. Amint megírtuk, a Tesla Gigafactory hatalmas csarnokaiban az eredeti tervek szerint idén nyártól készülhetnének az amerikai elektromos gépkocsik. Ám a gyáravatóra várni kell: az építési engedélyekkel nem először voltak/vannak gondok. Pláne, amióta egy méretes akkumulátor üzem felhúzása is szóba került! Feltehetően ez is téma volt Elon Musk minapi, kelet-németországi tárgyalásai során. Legutóbb tavaly novemberben nézte meg a grüneheidei építkezést a gyártulajdonos, majd most májusban. Ha már erre járt, Londonba is elugrott!

Addig is, amíg – talán – 6-8 hónap múlva beindul Grüneheidében a kaliforniai Tesla modellek termelése, lássuk, hogy mely környezetbarát kocsikért hevülnek a polgárok ma? A sztár 2021 eddig eltelt időszakában a Volkswagen  e-Up. Míg a hagyományos típusok mezőnyében a VW Golf a nyerő Angela Merkel birodalmában, s számos más európai államban, addig az elektromos négykerekűek viadalában a kisebb, VW e-Up a bajnok. Idén már több, mint 12 ezer ilyen kiskocsit vettek a németek. Az ezüst érem a Tesla Model3-nak jár. Ezt az amerikai verdát hamarosan Berlin közelében is gyártani fogják! Ott, ahol az egykori szovjet tankok szántotta tájakon lényegesen olcsóbb a telekár, mint a zsúfolt metropoliszban! A zöldmezős beruházás hivatalos engedélyezése egyelőre akadozik Brandenburg tartományban. Musk májusi terepszemléje tán gyorsíthatja a bürokráciát!

A Tesla mellett dobogós lett 2021 elején a Volkswagen ID.3-as is a Golf kategóriában. Tavaly 14 ezer, ez évben pedig már jó 7 ezer példány kelt el a Hyundai Kona szériából. A német toplistán ötödik a Renault Zoe, melyből a tavaly 30 ezer darabot értékesítettek. Az öregecske, elektromos BMW i3 (6.) számjelzése azt mutatja, hogy a típusok névadói egymást kopírozzák... Az NSZK-ban elkelt bő 3 ezer Mini Cooper SE (7.) is. Németországban ott van a kedvencek között a nyolcadik placcon csillogó Audi e-tron is, megelőzve a rivális Opel Corsa-e-t és a Peugeot e-208-ast. Egy szónak is száz a vége: a Tesla nem berlini, hanem brandenburgi gyártmány lesz!


Fotó: -a-
Lap tetejére