RSS Feed

Az első londoni olimpia

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 03. 9:23:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az első londoni olimpia

Athén, Párizs és St. Louis után a brit főváros volt a házigazdája a negyedik modern kori ötkarikás viadalnak. A szervezők a nemzetközi sportünneppel párhuzamosan – áprilistól októberig – egy gigantikus kiállítással {Franco-British Exhibition} is tömegeket csábítottak a Temze partjára.

Az 1908-as londoni viadalok zömét a White City Stadiumban tartották. A kerékpáros versenypályával is büszkélkedő arénában több, mint 66 ezeren szurkolhattak hazai és külföldi kedvenceiknek. A brit atléták összesen 146 érmet söpörtek be, ebből 56 aranyat. Sikerük nem is csoda, hiszen tudásuk és akaratuk mellett komoly fegyvertény volt, hogy rekordszámú sportolójuk állhatott rajthoz.

Míg az USA-ból tíz tucat versenyző utazott át Európába, a britek 737 fős teammel  vágtak neki a negyedik nyári olimpiának. Győztek. Megelőzve az amerikai, svéd, francia riválisokat. A Német Császárság és a Magyar Királyság küldöttsége az ötödik, illetve hatodik helyen végzett – egyaránt 3-3 arany éremmel. Fuchs Jenő egyéni tőrben és csapatban is megszerezte az elsőséget a páston, s a dobogó legmagasabb fokára állhatott a Temzénél Weisz Richárd birkózónk is. Ezüstöket, bronzokat nyertek vívóink mellett könnyűatlétáink, úszóink, s Levitzky Károly evezősünk. Ó, azok a régi, szép idők!


Fotó: -a-
Lap tetejére