RSS Feed

A kínai kapcsolat

Dalia László - 2021. 06. 03. 8:00:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kínai kapcsolat

Sok mindent el lehet mondani a fideszes propaganda gépezetről, csak azt nem, hogy ne volnának kreatívok. Hogy aztán néha bolhából csinálnak elefántot, az is a találékonyságukat bizonyítja, hiszen ha nincs elefánt, az ellenzékiek nem partiznak az Adrián, nem szerelnek fel Dunaújvárosban lámpákat, amelyek nem világítanak és még egy árva kőbányájuk sincs, akkor nehéz fogást találni.

Ellenzékben könnyebb poénkodni, minden héten jön legalább egy újabb Kövér truváj, Orbán beszélget egy londoni kocsmában, s Bayer, Bencsik vagy Jeszenszky is előad egy újabb összeesküvés elméletet. És mégis, mintha kevés volna a muníció, vagy a  fantázia, ritkán állnak elő valami igazén ütőssel. Holott a tehetetlenség, hogy a pártunk és kormányunk mindent visz, épp a szellemet kéne, hogy élesítse. Ma végre olvastam egy jó ötletről, hogy Ferencvárosban lesz Ujgur, Hongkong és Dalai láma utca is,hogy a kínaiak otthon érezzék magukat, ha hozzák a  Fudan egyetemet. Ezzel aztán nem sokat lehet kezdeni, ha csak a sötétben bujkáló CÖF-ös aktivisták nem szedik le éjszaka a táblákat. Ám ez nagy öngól lenne, hiszen Kínának sok újkori bűne van, amit vitatni sem nagyon lehet, különben Pesty László egyébként fölöttébb sikeres Erdély-akcióját járatnák le. Bár hallottunk mér olyan érvelést, hogy a mi kommunistáink jó kommunisták...

Kína az Orbán-kormány egyik gyenge pontja, afféle fekete lyuk, amelyről mit sem tudunk, hogyan keletkezett és mi élteti. Márpedig nem elég a Belgrád-Budapest vasút 700 milliárdos tétele, jön a Fudan egyetem 500 milliárdért és a legújabb Szijjártó bejelentés szerint a debreceni oltóanyaggyár kínai technológiát alkalmaz, kínai gyártósorokkal és képes lesz a Sinopharm vakcina gyártására is. Ez utóbbi aztán már tényleg teljesen értetetlen, hiszen eredetileg magyar vakcina gyártásáról beszéltek, s éppen a Sinopharm az, amelyből több millió van raktáron. Félő, hogy nem tudunk majd mit kezdeni vele, pedig ez volt a legdrágább, darabja 16 dollárt kóstált. Vajon milyen érdek vezeti a magyar kormányt? Mivel lehet falhoz állítani, hogy ilyen előnytelen üzletekben legyen partner?

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére