RSS Feed

Alaszka - Megmenekülhet az olajvállalatoktól

24.hu - 2021. 06. 03. 8:25:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Alaszka - Megmenekülhet az olajvállalatoktól

Joe Biden amerikai elnök kormányzata felfüggesztette az olaj- és földgázfeltárási tevékenységeket az alaszkai Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban (ANWR) – írja az MTI. Korábban a Trump-adminisztráció döntött úgy, hogy meg kell nyitni a vállalatok előtt az Egyesült Államok utolsó érintetlen vadonjaként emlegetett területet. A döntést rengeteg kritika érte.

Az amerikai belügyminisztérium szerint a felfüggesztés a környezetvédelmi törvényeken alapuló átfogó elemzés elkészüléséig marad érvényben. A felülvizsgálat során hiányosságokra bukkantak a kitermelési jogok odaítélésében.

A lépéssel felfüggesztik az előző amerikai elnök, Donald Trump döntésének végrehajtását, aki tíz évre engedélyezte a kitermelést a térségben, mindössze két héttel azelőtt, hogy lejárt elnöki tisztsége.

Hivatalba lépését követően Biden már az első nap elrendelte a döntés felülvizsgálatát.

A térségben jelentős nyersanyagkészlet lehet, de feltárása évtizedek óta vita tárgyát képezi a helyi élővilág miatt. Trump kormánya 2017-ben törvénymódosítással nyitotta meg az utat a fúrási munkálatok előtt, a döntés komoly felháborodást váltott ki a környezet- és természetvédelmi szervezetek körében.

A rezervátum nagyjából 80 ezer négyzetkilométeres, a terület kulcsszerepet tölt be többek közt a jegesmedvék életében.


Fotó: -a-
Lap tetejére