RSS Feed

Fent Vosztok, lent Volga

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 02. 12:22:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fent Vosztok, lent Volga

Midőn hatvan esztendeje szerencsésen megjárta a Vosztok-1 {Восток-1} űrhajóval a kozmoszt, Jurij Gagarin szarvas emblémás limuzint kapott ajándékba a Kremltől. Nyikita Hruscsov elvtárs és a hős pilóta már rég nem élnek, ám a Volga legenda elpusztíthatatlan az oldtimer gyűjtők körében.

Ott ahol hajdan a Szovjetunióban a kényelmes Volgákat gyártották, ma már ©koda Yetit és VW Jettát termelnek. A harmadik évezred elején végleg leállt a szarvas emblémás modell összeszerelése. Így a 2021-es veterán találkozókon már ritkán láthatunk jó öreg, netán viszonylag fiatal Volgákat. Se Moszkvicsokat, Pobjedákat, Zaporozseceket – unokáink talán már ismerni sem fogják a „Made in CCCP” típusokat! Anno a KGST országaiban nem a sebesség és a komfort volt a jellemző a négykerekűekre. A Volga kivételnek számított! Az M 21-es premiere a 50-es évek derekán ezért is jelentett kisebb szenzációt! Míg Közép-Európában a magyar népfelkelés tartotta izgalomban a polgárokat 1956-ban, addig a szovjet mérnökök - aggódva hallgatva a Budapestről érkező híreket - az utolsó simításokat végezték új modelljükön.

Az igen erősen az aktuális amerikai limuzinokra hajazó M 21-es csinos járgány volt. Hruscsov elvtárs is megnyalta (titkárnője) szája szélét. A bel- és külhoni sikert tükrözte, hogy az '58-as brüsszeli világkiállításon nagydíjat nyert a 140-es tempóra tervezett, (Európa leghosszabb folyójának nevét viselő) strapabíró nóvum. Midőn 1961 tavaszán szerencsésen megjárta a kozmoszt Jurij Gagarin, ő is ilyen szarvas emblémás limuzint kapott ajándékba a Kremltől. Sem a KGB, sem a taxis társaságok garázsából nem hiányoztak a 60-as évektől a tágas járgányok. A négyhengeres, 2,4 literes soros motor jól szolgált az 1,4 tonnás kocsiban. A gyűjtők a darabjaira hullott Szovjetunió tájain, sőt az EU-hoz csatlakozott államokban is nagy becsben tartják a krómtól csillogó veterán Volgákat.


Fotó: -a-
Lap tetejére