RSS Feed

A csávó, aki tud gitározni

mti - 2021. 06. 03. 17:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A csávó, aki tud gitározni

Kórtalan címmel könyvet írt Mohai Tamás gitárosról lánya, Marietta. A hazai rock-, blues- és dzsesszszíntér számos ismert formációjában játszott zenész sikerekről, kudarcokról, kapcsolatokról mesél a kötetben.

"Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni. Az életem nagy részét itt töltöttem, és többnyire nem vágyódtam el, mert jól éreztem magam. Sok apró élménnyel laktam jól, ez a lényeg. Nincs hiányérzetem" - olvasható a könyvben Mohai Tamás rövid összegzése négy évtizede tartó pályájáról.
    A hosszú évek óta egy fogadalom okán jellegzetes hosszú ősz szakállt viselő gitáros a nyolcvanas évek közepén a székesfehérvári Faxni együttessel vált ismertté, majd számos más formációval, például a Török Ádám és a RABB-bal, a Minivel, a Háborúval, a KFT-vel, a Mohai-Vörös Trióval, a Boom Boommal, a Berki Tamás Banddel, a 9:30 Collective-vel vagy a Tomistarsszal játszott együtt.
    Mohai Tamás a könyvben mesél családi hátteréről, a Faxni indulásáról és hosszú útjáról az első lemezig, az 1989-ben megjelent Tizedik történetig, amely immár a magyar rockzene történetének egyik legfontosabb albuma. A Faxniban és több más zenekarban sok éven át játszott együtt öccsével, Mohai Győző dobossal, aki 2016-ban szívinfarktusban hunyt el. Legfrissebb formációjában unokaöccse, Győző fia, Mohai Szabolcs dobol, saját lánya, Marietta korábban énekelt vele.
    Mohai Tamás gitárjátéka és/vagy énekhangja csaknem száz lemezen hallható, tanítványainak száma több száz (a Zeneakadémia dzsessztanárszakát is elvégezte). "Egy időben így határoztam meg magam: hozzáállásban jazz-, ritmikailag funky-, életmódban blues-, politikailag rockzenész vagyok" - fogalmazza meg hitvallását a könyvben.
    Ötvenedik születésnapja alkalmából 2014-2015-ben vaskos szerzői anyagot, zenei összegzést készített pályájáról.
    "Számításaim szerint 250 dalt írtam, ezekből került összesen ötven a három CD-re. Sok kiöregedett zenészt látok magam körül, akik nem tudnak megújulni, viszont folyton a parkolóórát nézik. Én meg akartam újulni, ezért azt gondoltam, itt az ideje áttekinteni, amit eddig letettem az asztalra" - mondta akkor Mohai Tamás.
    A Kórtalan című könyvben a zenész visszaemlékezését érdekes fotók és diszkográfia egészíti ki. A kötet "zenés-dumás" bemutatója június 3-án Székesfehérváron lesz, Budapesten a tervek szerint július végén tartanak egy koncerttel egybekötött könyvbemutatót.


Fotó: szekesfehervar.hu
Lap tetejére