RSS Feed

Diszlexiás gyerekeknek is kell a sport

M. A. - 2021. 06. 02. 13:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Diszlexiás gyerekeknek is kell a sport

Vannak olyan gyerekek, akik gyakran elkalandoznak, nehezen koncentrálnak, alig hagyják szóhoz jutni a társaikat. Ők általában túlságosan is aktívak, pörögnek, és képtelenek akár egy percig is egyhelyben maradni. Mások tanulási gondokkal küzdenek, vagy olyan betegségük van, mellyel csak kevés közösség fogadja be őket maximálisan.

Közös lehet ezekben a gyerekekben, hogy a sportolás, a rendszeres mozgás rengeteg pozitív élményt, visszacsatolást, eredményt ad, miközben társaik közt ők sem érzik magukat kívülállónak a játék vagy a verseny közben. Hogy miért fontos ezen gyerekek bevonása a közös sportba, arról Varga Ádám, a Mini Talent elnöke, testnevelő, gyógytestnevelő tanár mesélt.

 

Az egészséges életmód kialakítása már gyerekkortól kezdve nagyon fontos, ennek pedig egyik alappillére a rendszeres testmozgás. A sport azonban nem csak fizikai aktivitás, sokkal több annál: a sportolás közben szerzett tudás, a játéköröm, a sikerélmény, a verseny mind olyan értékek, melyek az élet bármely területen hasznosíthatóak és segítik a testi-lelki egyensúly kialakítását. Azonban nem minden családban olyan egyszerű meghozni a döntést, hogy menjen közösségbe sportolni a gyerek – manapság sokan küzdenek tanulási nehézségekkel, viselkedészavarral vagy egyéb betegséggel.

 

„Ha a szülő talál olyan sportegyesületet, ami nem tesz különbséget egészséges és valamilyen problémával élő gyermek közt, akkor érdemes ilyen közösséget választani. Nálunk, a Mini Talent sportegyesületnél megoldható, hogy az diszlexia és diszkalkulia problémájával, tehát írás-, vagy olvasászavarral, esetleg számolási nehézséggel küzdő gyerekek együtt sportoljanak hiperaktív, epilepsziás és figyelemzavaros gyerekekkel. A Mini Talentnél a testnevelő, gyógytestnevelő, valamint végzett szakedző kollégák erre nagyon odafigyelnek. Differenciáltan edzünk minden gyereket, a csoportokon belül kisebb csoportokat kialakítva. Mindig törekszünk arra, hogy mindenkinek legyen olyan sikerélménye, amivel mosolyogva hagyja el az edzést, és mosolyogva jön a következőre” – mondja Varga Ádám.

 

Az edzéseken a labdákkal játszó gyerekek nem csak a testüket edzik és fizikai képességeiket csiszolják, hanem a szellemi képességeikre is pozitív hatással van a sportolás. Varga Ádám szerint azért érdemes vegyes csoportokban gondolkodni, mert így biztosan nem sérülnek a problémával élő kicsik szociális- és kortárskapcsolatai, sőt, ha a gyerekek egy csapatban sportolnak, egy közösségbe járnak, azonos érdeklődési körrel rendelkeznek, akkor úgy összehozza őket a közös játék és verseny, hogy könnyebben kötnek barátságokat.

 

A testnevelő tanár hangsúlyozza, hogy számukra és a gyermek számára is nagy segítség és könnyebbség is a közös munkában, ha az edző tud a gyermek zavaráról, ezt a szülőnek nem szabad eltitkolnia.

 


Fotó: MiniTalent, purecom
Lap tetejére