RSS Feed

A gyerekek is közlekednek

OBB - 2021. 06. 01. 17:07:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A gyerekek is közlekednek

Évről évre megfigyelhető a statisztikákból, hogy javul a közúti közlekedés. A Hungarian Police Rallye Team-ben nagy hangsúlyt fektetnek a balesetek megelőzésére és a közúti közlekedés biztonságosabbá tételére. A Hungarian Police Rallye Team-mel június első hétvégéjén lehet találkozni, amikor Nógrád megyében, Salgótarjánban lesz az Országos Rally Bajnokság következő állomása.

 Hoffer Zsolt rendőr alezredes már több, mint 10 éve versenyez különböző kategóriákban a magyar rally pályákon. A Hungarian Police Rallye Team a rally versenyek szervizparkjaiban közlekedésbiztonsági parkot épít, ahol a rally kedvelőinek felhívják a figyelmét a balesetveszélyekre.
-A versenyzők nagyon jól ismerik a közlekedési szabályokat, számukra is szolgálhatnak újdonsággal?
-Nagy tévhit, hogy a közlekedésbiztonság és az autósport nem találkozik térben és időben – mondta Hoffer Zsolt. -Az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a járműtechnika, s be a közlekedésbiztonság az autósportban is teret nyert. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség támogatja ezt a programot, és a rally versenyzőkön túl, a versenyek közönségére is számítunk. A családok, vagyis a felnőttek és a gyerekek nemcsak megnézik a versenyeket, a versenyautókat, hanem közlekedési ismeretekkel is gyarapodnak a szervizparkokban.
-Mit tudnak a szervizparkok?
- Közel 800 ezer négyzetméteres közlekedési területünk van, ahol gokarttal, futóbiciklivel, rollerrel közlekednek felnőttek és gyermekek is. Ezt nem játszótérként kell elképzelni. A gyalogátkelő helyekkel, közlekedési táblákkal és lámpákkal felszerelt pályákon kiváló instruktorok segítik végig a jelentkezőket. A legkisebb gyerekeknek játszószőnyeget biztosítanak, a felnőttek kipróbálhatják a részeg szemüveget, de a KRESZ-t is beleszámítva különböző ismereteket ismételnek vagy újabbakat adnak át. A csapatunknak nem az a célja, hogy közúti közlekedésben előforduló balesetekre hívja fel a figyelmet, hanem azoknak az elkerülésére és a szabályok követesére.
-Hogyan épülnek fel ezek a programok?
- A programjaink pozitívak, szórakoztatóak, ugyanakkor tényszerűek és mindenekelőtt felhívják a figyelmet a szabályismereti hiányosságokra. Illetve, és már a jövőre gondolunk, amikor a családokat, a gyermekeket is bevonjuk, felhívjuk a figyelmüket egyes helyzetekre. Őket játszva készítik fel a közúti közlekedésre, míg a felnőtteket szórakoztatva bírják rá tudásuk felfrissítésére. 
- Amikor valaki jogosítványt kap, egy idő után beállítja a saját rendszerét, kialakít egy saját közlekedési kultúrát, amit később nehéz megváltoztatni.
-A mindennapi közlekedési helyzeteket, szituációkat az emberek valóban különbözőképpen oldják meg. Ha feldolgozzuk ezeket a helyzeteket, beszélünk róla, akkor mindenki hozzátehet a saját tapasztalataiból. Nem az cél, hogy azonnal és drasztikusan megváltoztassuk a közlekedési rendhez való hozzáállásukat. Ezt igazán eredményesen csak egy lépcsőzetes rendszerrel érhetjük el. A Nagy Diák KRESZ-teszt által a fiatalok is nagyok sokat tanulhatnak. A közúti közlekedésben nagyon sok olyan dolog van, amit az ember másoktól lát. Ám ez nem mindig jelent szabálykövetést vagy biztonságos közlekedést önmagában. Amikor írásban látjuk a kérdést és azon gondolkodunk, hogy mi a helyes megfejtés, akkor az ember akarva akaratlanul is utánanéz, átgondolja, és azután már tudatosabban közlekedik. B.J.


Fotó: -a-
Lap tetejére