RSS Feed

Napi 700 bringa lopás

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 05. 30. 17:40:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Napi 700 bringa lopás

Németországban napjainkban rekord mennyiségű kerékpár és gépkocsi rója az utakat. A járműlopások száma mégis jelentősen visszaesett tavaly. A közlekedési szakemberek szerint a koronavírus-járvány terjedése miatt életbe léptetett szigorítások következtében baleset is kevesebb történt, mint a 2020-at megelőző esztendőkben.

Noha szökőévekben jobbára több tragédiát regisztrálnak világszerte, az EU legnépesebb tagállamában mérséklődött 2020-ban a közlekedési balesetek és halottak száma. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal {Bundeskriminalamt/BKA} friss közleménye szerint a múlt esztendőben  261 ezer drótszamarat kötöttek el – legalábbis ennyiről értesítették a rendőrséget. 2019-ben még 279 ezer bicajt tulajdonítottak el az NSZK-ban. A napi 700-800 tolvajlás zöme március és október között történik.

Statisztikailag húszszor annyi bringát csennek el Németországban, mint autót. 2020-ban csak 14 ezer gépkocsit loptak el. A 48 millió darabos járműparkkal „dicsekvő” Szövetségi Köztársaságban ez - 2019-hez viszonyítva - 14,6 százalékos csökkenést jelent. A bicikli kereskedők vidám éve volt a tavalyi, míg az autószalonok és benzinkutak tulajai panaszkodnak. Jó hír viszont, hogy Angela Merkel birodalmában, mely a nemzetközi szállítmányozás európai „forgószínpada” jelentősen mérséklődött a tehergépkocsik, kamionok lopása is. Új trend viszont, hogy rengeteg értékes járműalkatrészt - katalizátort, fékrendszert, GPS-t stb. - tulajdonítanak el a tettesek. S 2020-ban a korábbinál több mezőgazdasági gépet, traktort kötöttek el a zsiványok. 


Fotó: -a-
Lap tetejére