RSS Feed

Szeptemberi urnacsata

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 05. 29. 17:40:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szeptemberi urnacsata

Januártól Armin Laschet, a legnépesebb, 18 millió lakosú német tartomány miniszterelnöke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új vezetője. A pár hónapja 60. születésnapját ünnepelt észak-rajna-vesztfáliai kormányfő Adenauer, Kohl és Merkel nyomdokaiba lépve irányítja 2021-től a nagy múltú pártot.

A kövérkés, jó humorú Laschet januári CDU elnökké választása nem jelenti automatikusan azt, hogy ő lesz a megfontoltságáról híres német kancellárnő utódja. De törekszik arra, hogy pártja nyerje meg a következő választásokat. Mint emlékezetes dr. Angela Merkel nem indul a 2021. szeptember 26-ra kítűzött szövetségi urnacsatán. A most 66 esztendős asszony már korábban bejelentette, hogy a kereszténydemokraták színeiben másik jelöltet állítanak majd. Nos ez Armin Laschet – derült ki április második felében!

Az Európai Unió legnépesebb, 83 millió lakosú tagállamában, ahol eddig bő 83  ezer halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, 2005 novembere óta van hatalmon Merkel. Az a hiteles asszony, aki a berlini falomlás előtt friss diplomával a DDR fővárosában, a Tudományos Akadémia Központi Kutatóintézetében kapott állást. A fizikus Angela Merkel a rendszerváltásig ott dolgozott, politikai karrierje a „Mauer” ledőlésekor indult - 1990 végén lett a bonni Bundestag képviselőnője. De ez az új korszak már egy másik történelem óra anyaga lesz!


Fotó: -a-
Lap tetejére