RSS Feed

Káderpolitika - elégtelen

Dalia László - 2021. 05. 27. 13:12:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Káderpolitika - elégtelen

A káderpolitika általában minden rendszernek gyengéje, különösen, ha egy emberen múlik, hogyan tologatja a bábukat a sakktáblán. Ám azt aligha vitathatjuk el Orbán Viktortól, hogy az emberanyaggal is jól gazdálkodik, legalább is a maga javára. Nem véletlen, hogy harminc év alatt néhány szánalmas kísérletet kivéve, rendíthetetlen volt a helyzete.

Hogy aztán mindez a haza javára válik, mármint Orbán káderpolitikája, az már fölöttébb kétséges. Ha engem kérdeznek, hát bizonyosan nem így áll a helyzet. Mert az egy dolog, hogy Áder köztársasági elnök, Gulyás kancellár-helyettes, Szijjártó külügyér vagy Palkovics technológiai tótum faktum kiválóan megfelelnek az orbáni diktátumnak, csúcsra járatják a vezénylő tábornok gondolatait, s még egy árva kiszólást sem engednek meg maguknak, de lenne itt más is. 

A miniszterelnök olykor rosszallóan nyilatkozik a bolsevik módszerekről, pedig hát gyakran támad deja vu érzése a történésznek. Fölöttébb szereti a katonásdit, s  a komisszár sem hiányzik a fegyvertárából. A menesztett kádereket például szívesen használja komisszárnak, így mozgásban maradnak és nem támad holmi eretnek gondolatuk. Ez az önző káderpolitika viszont nem használ az országnak. Mert hát akárhogy is nézzük, Navracsics Tibor vagy Lázár János nem a kispadon ül, hanem az NB III-ban játszik. A veszprémi kulturális főváros vagy a mezőhegyesi ménes dolgait nevenincs káderek is elrendezhetnék. Ugyanakkor tucatnyi országos ügynek nincs gazdája, amelyek előbb-utóbb ráégnek a Fideszre, s talán a főnökre is. 

Egyet mondok, Dunaferr. Több ezer ember, a fél város lóg a levegőben, mert az orosz-ukrán tulajdonos páros csődbe viszi az acélgyárat, miközben az iparág a virágkorát éli. Nos, Dunaújvárosba nagyon kéne egy profi komisszár. Egyetlen dolog szól ellene, hogy a városnak ellenzéki vezetése van. Ám háborús helyzetben az ilyen apróságot érdemes félretenni.Vagy ez a város már annyira ellenzéki, hogy menthetetlen?

Persze, ne legyünk naivak, vannak fontos és fontostalan dolgok. A sport például mindenekelőtt. Amikor a tenisz szövetség élén megbukott egy Fidesz káder, aki a  horgászokkal jól elvan, salakon viszont nem elég erős, akkor Lázárt küldte Orbán játékba. Az ökölvívó szövetség is az egyik legmegbecsültebb ügyvédet kapta meg, amikor elúszott a pénze. Állítólag Lázár szokott teniszezni, de itt nem a  fonákjára van szükség, arra ott van Fucsovics vagy Babos. És elég lett volna egy rutinos menedzser, hiszen a kormány akkor is odaadta volna azt a néhány milliárdot, amely úgy hiányzik a kórházakból, hogy néha az orvosok dobják össze a pénzt műszerekre. 

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére