RSS Feed

Thomas Müller: fel, támadás!

Mogyorósi Géza - 2021. 05. 30. 8:00:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Thomas Müller: fel, támadás!

A német foci história legsikeresebb játékosai között emlegetett, 31 esztendős Thomas Müllernek a nyáron kevesebb ideje lesz hobbijára. A nejével lótenyésztéssel (is) foglalkozó bajor világbajnok gólgyáros – német lapértesülések szerint – ismét magára öltheti a válogatott sasos trikóját.

Az FC Bayern remek humorú, milliomos labdazsonglőre ott lehet majd a nyári foci Eb-n. A legszerencsésebb magyar drukkerek így talán élőben láthatják majd a 2021-ben is Bundesliga bajnokságot nyerő Müllert, meg még néhány másik vörös ördögöt. Az elmúlt bő egy évtizedben dél-német egyesülete mezében 129 gólt szerző támadójátékost sokan „minden idők legtöbb trófeáját besöprő” atlétaként tisztelik. Nos én az agyát is kedvelem. Jó dumás, szellemes, szerény. Ja, és két edzés között még le is érettségizett. Úgy kergeti a labdát, hogy seregnyi más témában is – szó szerint – nyeregben érezheti magát a colos családapa.

Nem is értem, miért mellőzte már régen Jogi Löw a germán válogatottban. Oké, a hamarosan leköszönő szövetségi kapitány a mindenáron való fiatalítás híve (volt), ám legutóbb Gündogan tizenegyes gólja sem tudta megoltalmazni a négyszeres világbajnok német nemzeti tizenegyet, az újabb kudarctól. Az észak-macedón vendégek Pandes és Elmas elmés hálót szaggató lövései révén idegenben nyertek. A balkáni mini köztársaság 2021-ben felkerült az európai labdarúgás térképére! Az öreg kontinens legszebb hajú edzője meg „kiábrándító teljesítményről” nyilatkozott. A sportsajtó pedig – fordítást sem igénylő - „Blamage gegen Nordmazedonien” és hasonló címszavakkal hívta fel a figyelmet a germán team újabb blamázsára! A szurkolók meg csak kapkodják, a fejüket, hogy hol van Thomas? (Megfejtés: az istállóban, ahol nem csupán a csikókat dédelgeti!)

Még jó, hogy a válogatott trénere e tavasszal bejelentette, hogy a nyári Eb után visszavonul. Müller (és Mats Hummels) jön, Löw megy... Emlékezetes, hogy március végén háromszor ismét pályára lépett a germán Nationalelf. A 61 éves vezetőedző utódját szerintem már régen megtalálták Bajorországban! A szövetségi kapitány - a drukkerek és {a májusban leköszönt} Friedrich Walter „Fritz“ Keller előtt is – bizonyítani akarta, hogy érti még a mesterségét, ha bele is fáradt... Hazai gyepen április küszöbén az izlandi válogatottal randevúzott a megfiatalított team. 3:0-ra győztek Duisburgban Goretzka, Havertz és Gündogan góljaival! Ha hinni lehet a zuhanyhíradónak, akkor az e hetekben távozott (borászból lett) Német Labdarúgó Szövetségi (DFB) elnök, Herr Keller már tavaly szabadult volna az „öreg motoros” Löwtől. Mivel tragikus szezonzáró meccsén fél tucat gólt kapott a - Müllert nélkülöző - négyszeres világbajnok gárda a spanyolok ellen. A sevillai stadionban szerencsére csak kevés szemtanúja volt a vendégek vergődésének. A „történelmi vereséget” emlegető sajtóban egyesek Jogi menesztését jósolták. Egyelőre 2021-ben még övé a kispad. De önként elbúcsúzik a kontinens torna után. Bölcs, tiszteletreméltó döntés! Miként Thomas és Mats visszacsábítása is! 

Az izlandi legényegyletnek tartott tornaórát követően nem sokat pihenhettek a srácok, mert március 28-án este Románia-NSZK rangadó kényeztette Bukarestben a focibarátokat. A házigazdák 0:1-es vereséget szenvedtek – szerintem nem ciki. Löw is fellélegezhetett! Ám a harmadik vébé selejtező meccsét - a térképekre frissen felkerült - Észak-Macedónia nemzeti tizeneggyével illett volna megnyerniük. Lehet, hogy az „öreg fiúk” hiányoztak? Manuel Neuer a kapuban, valamint Thomas Müller az ellenfél hálóját szaggatva? Több a kérdőjel, mint a válasz! Nincs sok ideje Löwnek a töprengésre, team építésre, mert a nyár elején újabb csatákat vív majd a germán válogatott az Ebén. Franciaország és Portugália ellen idegenben, hazánk stoplis hőseivel pedig – június 23-án – német gyepen cselezgetnek majd. Nem fogunk unatkozni!

Fotó: -a-
Lap tetejére