RSS Feed

Merkel pártja vesztésre áll

Mogyorósi Géza - 2021. 05. 27. 8:00:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel pártja vesztésre áll

Aktuális közvélemény-kutatások szerint, ha most tartanák a Bundestag választásokat Európa szívében, akkor a (2018-ig Angela Merkel vezette) Kereszténydemokrata Unió és bajor testvérpártja a CSU csupán a voksok 24 százalékát söpörné be. A jelenlegi német nagykoalíció a szocdemekkel, pedig együttesen is 40 százalék alatt maradna.

A szeptember utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő alsóházi urnacsata kimenetele a nyár küszöbén nehezen jósolható meg. Ám az látszik, hogy a posztjáról önként távozó Angela Merkel sikeres országot és romos konzervatív pártot hagy maga mögött. A német történelem első női kancellárja a korábbi gazdasági, pénzügyi krízist jól kezelte. Aztán a 2015/16-os migránshullám idején bel- és külhonban is gyarapodtak a bírálatok. A tavaly betoppant koronavírus-járvány megfékezése a kezdeti nehézségek után idén már eredményes. Jobb napokon bő egy millió felnőttet oltanak be. De így is közel 90 ezer polgárát gyászolja az NSZK. Merkel felelősségét majd az utókor állapítja meg.

Európa nagyasszonyának 16 éve tartó kormányzása idejére esett az a szomorú külpolitikai „cirkuszmutatvány”, hogy Berlinnek nem csak Moszkvával, de Washingtonnal is megromlott a viszonya. Az oroszul és angolul is kitűnően beszélő, jó diplomáciai érzékkel rendelkező kancellárnő sem az előző, idős amerikai elnökkel, sem a Kreml örökifjú fura urával nem tudott szót érteni. Mintha az NSZK-ra is vonatkozna (kicsiben), amit politikai elemzők (nagyban) az USA és az EU viszonyával kapcsolatban kritizálnak e hetekben. „Európa gazdag, de gyenge” - így a sommás megfogalmazás.

A „hálás” szavazók, ha most lenne a szövetségi parlamenti választás, akkor az ellenzéki Zöldeknek 25 százalékot adna. A merkeli CDU/CSU pártszövetség (24 %) és a szocdemek (SPD/15 %) jelenlegi koalíciója pedig 39 százalékkal elbukna. Ám az országos szavazást 2021. szeptember 26-ra tűzték ki. A kampány rajtjakor a hatalomba visszavágyó liberálisok (FDP) a voksok 12 százalékával kalkulálhatnak, megelőzve a Németországnak „alternatívát” kínáló, viszonylag új, szélsőséges tömörülést, az AfD-t (11 %). A szintén ellenzéki, posztkommunista-szocialista Balosoknak (7 %) ugyancsak fel kell kötniük a gatyát, ha ősszel nem akarnak kiköltözni a Reichstag történelmi épületéből. Nos, itt tartunk most. Nem csak a meteorológusok ígérnek forró nyarat Európa szívében!


Fotó: -a-
Lap tetejére