RSS Feed

Knut

Mogyorósi Géza - 2021. 05. 24. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Knut

2007 márciusában mutatták be először a publikumnak a Zoo fehér bundás csecsemőjét, aki a jegyeladások révén több millió euróval gazdagította Berlint és a 19. században megnyílt parkot. Ám a német állatvédők már akkor sürgették a jegesmedvék, s más ragadozó emlősök fogva tartásának, "pénzért mutogatásának" tilalmát.

A 2006 végén "mikulási meglepetésként", a német fővárosban világrajött Knutot 2011 tavaszán az egész NSZK gyászolta. Külföldön is hatalmas rajongó tábora volt/van, s nem csupán a gyerekek körében. „Korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozhatta a berlini Zoo sztárja halálát“ - közölte egy évtizede az állatkert. A beszámoló szerint az alig négy esztendős jegesmedve boncolásakor derült ki, hogy  valamennyi szerve egészséges volt, ám az agyában "jelentős elváltozásokat" találtak. Ezek okozhatták a maci váratlan pusztulását. 

A Spree-parti Zoo-t tavaly a koronavírus-járvány miatt egy időre bezárták: veszteségük elérte a 12 millió eurót. Ám 2021 tavaszán újra szélesre tárta a kapuit a park. Igaz csak a külső létesítmények látogathatók, az épületekbe egyelőre maszkban is tilos bemenni.

Már a berlini fal hat évtizeddel ezelőtti felhúzása előtt, s különösen azután felértékelődött a nyugati zóna Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi viziló legény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén.

A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. Sok millió kicsit és nagyot csábított, s még több eurót hozott a legendás Berliner Zoonak az aranyos jeges maci. Noha a vadonban akár 30 esztendeig is elélnek a hatalmas testű, északi ragadozók, a fehér bundás állat alig négy évesen és pár hónaposan 2011 márciusában váratlanul elpusztult. Knut a közelbe költözött! A Természetrajzi Múzeum (Museum für Naturkunde) egyik legfrissebb kedvence - az intézmény örökifjú „hősének” - úgynevezett demoplasztik preparátuma (Gorilla Bobby szomszédságában). Jó hír, hogy perceken belül talán ez a gyűjtemény is újra kinyit!

Fotó: -a-
Lap tetejére