RSS Feed

Félni vagy nem félni?

Regös István - 2021. 05. 22. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Félni vagy nem félni?

Egyre több barátom és ismerősöm jelenti ki, szinte kategorikusan, hogy elegük van ebből. Vészes gyorsassággal kutatom az agyamban, miből van elegük? Aki hajlandó válaszolni, azt mondja, a félelemből van elege. Egyszerűen azt mondhatnánk neki minderre, hogy ne félj, a kérdés már megoldódott. Ám, ha ilyen egyszerű lenne, sokkal több elégedett ember venne körül bennünket, de hát, ez nem így van.

Próbáljuk meg ismételgetni azt a kijelentést: Nem félek! Nem félek! Nem félek! Persze, ez is butaság, mert igenis félünk, van rá okunk, bár ha valaki ezt letagadja, nem tudom eldönteni, hogy irigylésre méltó-e vagy sem.

A félelem fejlődése

Először mindenki félvállról vette a koronavírust. Ugyan, kérem! – mondták sokan. Csakhogy idővel egyre többen kapták el a fertőzést. Majd a fene tudja, honnan, megjelentek a mindenhez értő emberek, az új- és főokosok, akik mindent tudni véltek. Természetesen nem Müller Cecíliára gondolok, aki rendületlenül mondja délben, este a szentenciákat, akitől megtudjuk, mi az „igazság”. Az idézőjelet az indokolja, hogy senki nem tudja valójában, mi az igazság. Félek, megint politikai kérdés lett egy egészségügyi kérdésből. Amit nem ismerünk, attól általában félünk. Egy ilyen helyzetben pedig szaporodik az önjelölt és a közösség által elfogadott szakértők száma. A baj az, hogy közülük sokan mindent tudónak látszanak és ráadásul egymástól eltérő véleményeket hangoztatnak.


Az igazság mindenkié

Most éppen abban a szakaszban vagyunk, melyben sokan kijelentik, hogy övék az igazság. A fertőzöttek száma csökken, lényegesen kevesebb az új megbetegedés. Sokan azt hiszik, hogy visszavonulóban a pandémia, és mi is el akarjuk már hinni, hogy lassan a harmadik hullám végén vagyunk. Már megszoktuk a sokak által undoknak tartott arcmaszk viselését, amely bizonyítottan segített legyőzni a vírus támadásait. Több mint másfél éve már hogy együtt élünk a koronavírussal, ennyi idő alatt szinte már szakértőkké váltunk, de még mindig nem tudjuk, féljünk-e tőle, vagy sem.

Vitában érett a hit

Minderről sok barátommal összevitatkoztam. Változatlanul azt mondom, vannak szempontok, melyek alapján érdemes elfogadni egy-egy állítást, még akkor is, ha a járványhelyzetet érintő politikával nem értünk egyet. Vannak olyan időszakok, amikor nincs hely a vitáknak. Nagyon sokan másként állnak már a koronavírus járványhoz, mintha kevesebben félnénk tőle, de továbbra is igyekszünk betartani a pandémia miatt hozott egészségügyi szabályokat. A helyzet úgy fest, hogy sikerül legyőznünk a vírust. A többit majd megbeszéljük!


Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére