RSS Feed

A celebek világa

Dalia László - 2021. 05. 21. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A celebek világa

A celebek mindennapi életünk részesei, napi vendégeink, aki elhomályosítják a klasszikusokat. Igaz, ma már nem trendi Hemingwayt sem idézni, ellenben Csuti, Schobert Norbi vagy Berki a keresztrejtvényekben is megjelenhet, hiszen velük kelünk, és velük alszunk, őket követjük a neten, minden böfögésükről vagy kocogásukról tudunk.

Egy 2009-es Médiakutató cikkben találtam meg a legszabatosabb meghatározását a celebekről, vagyis "olyan médiaszemélyek, akiket a tömegkommunikációs műsorkészítők konstruálnak a közönség szórakoztatására. A sztároktól eltérően szinte kizárólag a magánéletük nyilvánossá tételével képesek magukat a képernyőn tartani. És „életük” mindössze addig tart, amíg képesek a figyelmet kiváltani. Noha önként vállalják a veszélyt, bukásukat akár életre szóló kudarcként élhetik meg."És tényleg ki szavatol a biztonságukért, hiszen nem marad utánuk egy dal, egy Hamlet alakítás vagy akár országos csúcs sem. Ahogy Siklaki István szociálpszichológus megfogalmazta, ők lapos emberek, hétköznapiak, csak a média rájuk pakolta az imázst, felöltöztette és bármikor le is vetkőztetheti őket. Nincs több kis színes, nem hívják őket a gagyi műsorokba, nem kell főzniük, hamisan énekelni vagy vizes árkot ugorniuk. A celebek kiszolgáltatottsága teszi, hogy szinte bármire hajlandóak, hiszen ha a média nem találja őket elég érdekesnek, akkor már  dobta is, hiszen őt meg a fogyasztó nyomorgatja.

A helyzet persze nem olyan egyszerű, hogy vannak a sztárok és a celebek. Van ugyanis átfedés, sőt aki igazán híres akar lenni és nem csak a kulturális vagy sport rovatban akar villogni, annak "le kell mennie celebbe", ahogy Siklaki mondja. Jó példa erre Stohl Buci, aki színészként is ismert volt, de amikor műsorvezető lett az RTL-ban, akkor ismerte meg igazán az ország. És ugyanez történt Alföldi Róberttel is. Ezzel a fogással tehát könnyen tudnak élni a kertévék és mellesleg fölöttébb csábítóak a gázsik is, amelynek csak a  töredékét lehet megkeresni egy magyar színházban, a filmszerep pedig ritka holló. A médiumok kezében tehát nagy hatalom van, s hiába kettőn áll a vásár, ha valakinek nem szimpatikus a celeb-szerep, sosem lehet színészként vagy sportolóként olyan híres, mint az, aki megalkuszik a bulvárral vagy a facebookon, instán beszéli ki magát a követőivel. 

És furcsamód az is lehet népszerű, azt is futtathatja a média, aki amúgy taszító, mert ő meg ezért érdekes. Karácsony András jogfilozófus Ozzy Osbourne-ra hivatkozik, a Black Sabbath énekesére, aki az alkohol és drogfogyasztása miatt elég rozoga állapotba került, és mégis rengeteg híve van, pedig „Ő inkább fekete sztár, s a mai sztársága inkább arról szól, hogyan nem kellene élni…" Ám ezen lehetne vitatkozni, hiszen Ozzy világhírű énekes, s a rajongókat nem érdekli a drogozása. Jobb példának gondolom Berki Krisztiánt, aki ugyan csak szteroidokat fogyasztott, de az izmain kívül nem sokat tud felmutatni, ha csak a büntető ügyeit nem.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére