RSS Feed

Katona, kém, kancellár

Mogyorósi Géza - 2021. 05. 20. 8:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Katona, kém, kancellár

Addig is, míg a mozik bemutatják 2021-ben a legújabb James Bond eposzt, megemlékeznék a Német Császárság legügyetlenebb ügynökéről, aki a múlt század elején volt washingtoni katonai attasé. Franz von Papen majdan 1932-ben, néhány hónapig kormányfő is lehetett a weimari köztársaság végóráiban. A nürnbergi háborús főbűnösök perében felmentették a világjárt, több nyelven beszélő germán nemest.

Kezdődhet a történelem óra! Franz von Papen (1879-1969): katolikus tiszti családban jött a világra. Mint annyi fiúcska a parádézó császárság aranykorszakában egyenruháról álmodozott. A Papen famíliának – melynek ősei sókitermeléssel szereztek vagyont és nemesi címet – nem volt ellenére, hogy a kiskamasz kadétiskolában sajátítsa el a hadismereteket. Innentől felfelé lépegetett a katonai szamárlétrán. Az 1914-ben kirobbant első világháború küszöbén már századosi rangja volt. 

De előbb még megházasodott. A tehetős, jóképű, uniformisban és civilben egyaránt elegáns Franz von Papennek a nőkhöz is remek érzéke volt. Ámor nyila pompásan célzott: az ifjú tiszt a nemzetközi hírű Villeroy & Boch dinasztia egyik örökösét vezette oltárhoz. A nászajándékba kapott porcelánon és nemesfém étkészleten kívül birtok is dukált a Saar-vidéken a szexi arához. Martha asszony öt gyermekkel örvendeztette meg férjét, a lósport szerelmesét. Von Papen úr {szó szerint} nyeregben érezhette magát az ulánusoknál, amikor – II. Vilmos protekciójával – a tengerentúlra vezényelték.

A 30 évig uralkodó, utolsó német császár majdan vaskereszttel jutalmazta barátja fiának kétes sikerű, külhoni teljesítményét. Az Egyesült Államokban és Mexikóban, a kortársak szerint a washingtoni német nagykövetség katonai attaséja sokat csetlett-botlott a diplomácia parkettjén. A New York-i kém és szabotázs hálózat kiépítésén fáradozó Franz von Papen hamis útlevelekkel való zsonglőrködését és más „007-es” akcióit nem sokáig tűrték az amerikai hatóságok. Lebukott, így frakk és szmoking helyett strapabíróbb „kosztüm” várt a peches külképviseleti „tanoncra”.

Európában a hevesen dúló első világháború „diszkrét bájába” a nyugati fronton kóstolhatott bele az USA-ból visszatért „pszeudo James Bond”. A kalandos sorsú nemes aztán, a még az Oszmán Birodalomhoz tartozó Palesztinában teljesített tiszti szolgálatot. A Közel-Keleten ismerkedett meg többek közt Joachim von Ribbentroppal, későbbi mentorával. {Nem mellesleg a Führer majdani külügyminiszterével, aki még Molotovval is koktélozott.} De ki hallott anno Adolf Hitlerről? A „Franz von P. - kémből kancellár” című sztori folytatása egy másik törénelem óra anyaga lehet majd!Fotó: -a-
Lap tetejére