RSS Feed

Csernobil

Mogyorósi Géza - 2021. 05. 17. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csernobil

Ifjú – elméletileg lobogó hajú - újságíró gyakornokként egy kőbányai gyár szerkesztőségébe jártam dolgozni, midőn {pár nap késéssel} döbbentem értesültem a Szovjetunió nyugati csücskében történt katasztrófáról. Mint emlékezetes, 1986. április 26-án hajnalban a csernobili atomerőmű egyik reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt.

Nem fognám az akkori szerencsétlenségre, hogy azóta jócskán megkopaszodtam. Csupán a Budapesttől alig 900 kilométerre bekövetkezett katasztrófa kapcsán felidézem ifjúságom egyik legszebb tavaszát. Pontosan négy évvel a csernobili horror előtt hat hetet töltöttem a Fekete-tengernél intenzív nyelvtanulással. Ukrajnából Grúziába is elhajóztunk diáktársaimmal. Nem sejtettük, hogy pár hónap múlva meghal Leonyid Brezsnyev. S két veterán kommunista elvtárs intermezzója után felbukkan a Vörös téren a peresztojka fiatal(os) atyja és hamarosan leradírozzák a térképekről a Szovjetuniót!
Mihail Gorbacsov mostani, 90. születésnapja kapcsán - naivan? - hiába vártam arra, hogy az 1985-ben az CCCP élére állt politikus nyugati méltatói legalább egy fél mondattal megemlékeznek a Gorbi-korszak világrengető atomkatasztrófájáról. "Önt joggal tekintik azon ragyogó és rendhagyó kiválóságok  államférfijai alkotta csillagkép részének, akik jelentős hatást gyakoroltak a hazai és a nemzetközi történelem menetére" - hangzott a Kreml örökifjú vezetőjének Gorbacsovhoz intézett, csikorgó stílusú üzenete. Persze miért is idézte volna fel ünneprontóként Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy '86 tavaszán legendás elődje napokig hallgatott, mint szar a fűben a csernobili tragédiáról.
Az atomfelhőt anno Skandináviáig és Közép-Európáig vitte a szél, mire Moszkva májusban megszólalt az ukrajnai szerencsétlenségről. Hm. A nyitottságot, őszinteséget hirdető gorbacsovi glasznosztynak nyomát sem tapasztaltam azokban az időkben. Pedig szülővárosomtól alig egy repülő órányira a csernobili erőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében lángolt, és detonációk sorozata után bekövetkezett a nukleáris olvadás. Rengeteg ember életét azonnal {és hosszabb távon} kioltva, tönkretéve. A katasztrófa 35. évfordulója után – tíz esztendővel a Tokió közelében történt fukushimai atomdrámát követően – a koronakrízis lecsengésében reménykedünk. Keleti szomszédainknál ma sincs béke, ám ki akar arrafelé turistáskodni – irány a nyári olimpia: Japánban!

Fotó: -a-
Lap tetejére