RSS Feed

A rakacai valóság

Dalia László - 2021. 05. 18. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A rakacai valóság

Novák Katalin családokért felelős, tárca nélkül miniszter április végén Rakacán járt, egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban. Sok szépet tapasztalt, s megírta közösségi oldalán, hogy Rakacán a nehéz körülmények között élő gyerekeknek megkapaszkodási esélyt jelent a helyi segítő közösség, energia, szeretet. A Népszava riportere a miniszter nyomában járt a faluban és egészen más tapasztalt.

Na, azon már rég nem csodálkozunk, ha egy miniszteri látogatás előtt kitakarítják a falut, ezt otthon is megtesszük, ha vendéget várunk. Ám itt valamivel többről van szó, a miniszter elégedetten látta, hogy Borsodban minden  rendben van, sőt megdicsérte Langerné Victor Katalin helyettes államtitkárt, aki évek óta dolgozik a romák felzárkóztatásért. És a miniszter Portóban, uniós kollégái előtt is dicsekedett a szegénység csökkentésében elért eredményekkel és közölte, lehetővé teszik, hogy mindenki a munkájából nevelhesse a gyermekeit és tisztességes elláthassa a családját. Ez a duma, a valóság viszont egészen mást mutat. Hogy aztán a miniszter nem akarta látni az igazi borsodi falut, s inkább a munka alapú társadalomról szónokolt, azt hagyjuk rá, az ő lelkiismeretére.

Az Orbán által vezetett kormány már 11 éve hatalmon van, s nem sikerült a borsodi, szabolcsi falvakat kirángatni a mélyszegénységből. A korábban regnáló kormányok felelőssége sem felejthető el, hogy nem volt átlátható, ellenőrizhető programjuk, hogy jutnak az ott élők munkához, egészségügyi ellátáshoz. Ha össze lehetne hasonlítani a régi a mostani körülményeket, akkor szomorúan kellene megállapítanunk, hogy azon a vidéken rendszerváltás előtt jobb soruk volt az embereknek. Bizonyos rendszereket, például a téeszeket felszámolták, s nincs helyette más. 

A Népszava riportere még rosszabb viszonyokat talált Rakacán, mint 2014-ben, a riportalany szerint azóta még szegényebb lett a nép. Már közmunka sincs, Miskolc 66 kilométerre  van, s útiköltségre se nagyon telik. Többször alkalmaztak egy ottani üzemben helybelieket, de általában 3 hónap után elküldik őket, mert így a próbaidőre nincs kötelezettségük. Ezt máshol is eljátsszák a cégek, csak nem ilyen súlyos a következménye. A rakacai iskolában takarító asszony a családi pótlékkal együtt kap 111 ezer forintot. Ők a családi kedvezményekből vajmi keveset látnak, de ezt talán Novák miniszter asszony is tudja. Amikor a járvány miatt bezárt az iskola, a gyerekek négyfős csoportokban bejárhattak, mert otthon nincs számítógépük. Az önkormányzat nem tudott gépet venni. A fiataloknak fogamzásgátlóra sem telik, gyakran ezért szülnek. A miniszter asszonyt persze nem látták, oda nem hívták őket. Egyébként a téli tüzelőre is úgy telik, hogy azt asszony nyáron három hónapra elutazik a barátnőjéhez Pomázra és az ottani takarítás árából vásárolta meg 250 ezerért a fát. 

Ítélet nincs, tanulság is csak annyi, hogy szívesen előfizetném Novák Katalinnak a Népszavát, ha biztosan tudnám, hogy elolvassa.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére