RSS Feed

A Covid is nyit

Csontos Tibor - 2021. 05. 16. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Covid is nyit

Valójában cak azok tudják, mit is jelent post covidosnak lenni, akik napokkal vagy akár hetekkel a fertőzésen való átesés után szokatlan tüneteket észleltek magukon. Légzészavart, szívizomgyulladást, szívritmuszavart, memóriakiesést, krónikus fáradtságot, emésztési gondot, alvási elégtelenséget, hajhullást mi több, kiújult tüdőgyulladást. A koronavírus azért is veszélyes, mert esetlegesen a látszólagos gyógyulás után is nyomot hagy. És újra nyit.

A koronavírus fertőzésen átesetteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy hiába fejeződött be a kezelésük, számíthatnak hosszú és rövid távú szövődmények kialakulására. A szakemberek azt mondják, a vírus oly tartósan berendezkedhet az emberi szervezetben, hogy lassan már népbetegségként jellemezhetjük a poszt Covid - szindrómát, azaz a koronavírus utáni tünetegyüttest. Nem véletlen, hogy dr. Juhász Gizella kardiológus, belgyógyász főorvos az országban az első között, Budapest, Debrecen, Balatonfüred után hozott létre Poszt Covid Ambulanciát a sárospataki rendelőintézet vezetésével. Kezdeményezése annál inkább figyelemre és elismerésre méltó, mert az ötletét egy elmaradottként számon tartott térségben sikerült hittel és szakmai, emberi lelkesedéssel megvalósítania. Sárospatak a zempléni országrész, a Bodrogköz és a Hegyköz előtere, s a koronavírus az itt élőket sem kímélte.

Dr. Juhász Gizella még az év elején is a szomszédos Sátoraljaújhely kórházában dolgozott, ahol a Covid-osztályt is vezette. Már ott és akkor kiderült számára, hogy a hazabocsátással nem fejeződhet be az Erzsébet Kórházban ápolt koronavírusos betegek kezelése, mert a kontrollvizsgálatokra visszarendelteknél bebizonyosodott, hogy nagyon komoly szövődmények alakulhatnak ki és nyomon kell követni őket. Ezért indította el a poszt Covid Ambulanciát Sárospatakon, ahová a betegek háziorvosi beutalóval érkezhetnek, hogy a Covidból való gyógyulás után se maradjanak magukra. Ez az Ambulancia azokat is fogadja, akik otthon vészelték át az akut fertőzést és rajtuk is jelentkezett valamilyen poszt covidos tünet. 

A főorvosnő a Covid-osztályról elbocsátott betegeknek felhívta a figyelmét, hogy a szervezetükben tapasztalt minden apró változást vegyenek komolyan. Kérte a betegeket, hogy bármit vesznek észre magukon, legyen az hasi panasz, a vérnyomás vagy a vércukor érték emelkedése, jelentkezzenek, arról is tájékoztatva őket, hol tudják őt elérni, miként lehet orvosolni a gondjaikat. Tette mindezt akkor, amikor még nagyon az elején voltunk a járványnak. Mi több: Poszt Covid Ambulancián végzett rendeléseit otthon is folytatja, az interneten mindenkinek válaszol a kérdéseire. Nem véletlen, hogy még a szomszédos megyékből is kérnek tőle segítséget és tájékoztatást.Fotó: synlab.hu
Lap tetejére