RSS Feed

Derrick megjárta a szovjet frontot

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 05. 12. 12:20:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Derrick megjárta a szovjet frontot

Tízenhárom esztendeje hunyt el Horst Tappert nyugatnémet színész, aki a Derrick tévésorozatban vált világhírűvé. A müncheni sztár nyomozót 1980-ban, Bajországban „Tiszteletbeli rendőr felügyelővé” léptették elő. Rég volt!

Az 1974-től bő két évtizeden forgatott, egy órás Derrickben vált világhírűvé Horst Tappert {1923-2008}, a higgadt főfelügyelőt alakító sztár. Idén lenne 98 esztendős a színész. Az sohasem volt titok, hogy mint annyi német kortársa, fiatalon katonáskodott a második világháborúban. Ám azt kevesen sejtették, hogy az 1980-ban Bajországban „Tiszteletbeli rendőr felügyelővé” előléptetett népszerű művész a 40-es évek első felében az SS soraiban menetelt. Sőt halálfejes alakulatával a keleti fronton is harcolt. A sebesülést szerzett, erősen kopaszodó Tappert a béke beköszöntével lépett színpadra.
 
Nemzetközi hírnévre a '70-es években tett szert, amikor a német nyelvterületen és további mintegy száz államban, köztük Magyarországon műsorára tűzte a tévé a BMW-vel suhanó nyomozó krimiszériáját. Igen ám, de a film egyik rendezője és forgatókönyvírója is SS egyenruhát viselt a hitleri időkben. A vita már réges-rég fellángolt - újabb történészi kutatásoknak kell fényt deríteniük arra, hogy a 2008 decemberében elhunyt Tappert és a Derrick team másik (szintén halott) alkotói részt vettek-e emberiségellenes bűncselekményekben szolgálati idejük alatt?

Fotó: -a-
Lap tetejére