RSS Feed

Kevesebb új autó

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 05. 12. 12:19:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kevesebb új autó

Tavaly januárhoz, februárhoz képest számottevően visszaesett a frissen üzembe helyzett gépkocsik kvótája. Anno az első két hónapban 1,9 millió új autót értékesítettek az európai szalonok, míg 2021 elején másfélmillióra apadt a kvóta. A dízel modellek iránt csökkenőben a kereslet.

Németországban, ahol „normális” időkben havonta 250-300 ezer vadonatúj kocsi kel el, idén januárban csupán 170 ezer, majd februárban 195 ezer darab autót adtak el a kereskedések. Az előrejelzések szerint az elkövetkező hónapokban sem  közelítik meg a „régi” 300 ezres álomhatárt az értékesítések. Angela Merkel birodalmában 2021-ben is a Volkswagen a legkedveltebb márka, ennek piaci részesedése 20,6 százalékos. A típusok viadalában nyerő pozicióban van a Smart, a Mini és a Porsche, noha ezek a drágább szegmensbe tartoznak saját kategóriájukon belül!

Van pénzük a vevőknek! Ezt tükrözi, hogy idén, már több tízezer új, elektromos modell kapott rendszámot az NSZK-ban, míg a dízelekért kevésbé lelkesednek a polgárok. A Mercedes, Audi, BMW és Opel nehezebben kel el, mint a koronavírus-járvány előtti periódusban. Az import verdák közül a Tesla a legmenőbb – hamarosan a berlin-brandenburgi gyár is ontani fogja a környezetbarát amerikai négykerekűeket. A külföldi kocsik értékesítése emelkedett 2021 első negyedében Land Rover, Ssangyong emblémával is! De változatlanul a ©koda a legnépszerűbb importált autó Németországban.

Fotó: -a-
Lap tetejére