RSS Feed

Covidiákok

Csontos Tibor - 2021. 05. 09. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Covidiákok

Sok minden miatt nem irigylem és sok minden miatt sajnálom is a mai középiskolás nemzedéket, de a most érettségizetteket kiváltképpen nem irigylem és nagyon sajnálom. Nem kis lelki teher volt a víruscirkusz közepette számot adni mindarról, ami eldöntheti életük alakulását, sorsuk ilyenre vagy olyanra fordulását. A legnehezebb érettségi tétel ezúttal is az volt, hogyan úszhatják meg a fertőzést. S miként befolyásolja jövőjüket a felborult életrend, életritmus.

Akármilyen érzelemmentes világban is élünk, a középiskolai tanulmányaikat most befejezők bizonyosan sajnálják, hogy a koronavírus ellopta tőlük mindazt, amit a ballagás közösségi élménye jelenthet. Még akkor is, ha napjainkból eltűntek a klasszikus diákhagyományok, melyekből mára jóformán már csak a szalagavató bál, a ballagás,  maradt meg tartós emlékfoszlányként a középiskolás esztendőkből. S ezekkel együtt elmaradt a maturandusok és a pedagógusok által is olyannyira kedvelt szép szertartás, a szerenádozás is, nem beszélve a ballagási bulikról, melyeknek igazán avatott szakértője ez a nemzedék. Amelynek életét is alaposan felforgatta a világjárvány és nagyon sok mindentől megfosztotta őket. 

Új fogalmakkal, oktatási körülményekkel kellett nekik is megismerkedniük: digitális oktatás, okostelefonon készíthető PowerPoint-prezentációk, Classroom-felület a Google-n, virtuális osztálytermek, KRÉTA a kapcsolattartásra, a házi feladatok ellenőrzésére. Újdonság volt számukra az is, hogy miközben szellemi muníciójuk gyarapításával készülődtek az érettségire, a vizsgán a figyelmüket az is megosztotta, hogy be kell tartaniuk különböző higiéniai szabályokat.  Nem elég, hogy sivár, közösségi lét nélküli, a bezártság frusztrációjával együtt járó heteken vannak túl, ilyen körülmények között kellett nekirugaszkodni mindannak, amitől további sorsuk függ vagy függhet.

Úgy tetszik, hogy a járvány valamilyen módon hozzájárulhat e nemzedék érettségének erősítéséhez, igaz, erről a megerősítő szerepről szívesen lemondtunk volna. Az érettségizők megtapasztalhatták, miként működik a felnőtt társadalom szokatlan körülmények között. S könnyen rájöhetnek, hogy a koronavírus nem csupán a ballagást lopta el tőlük. Fotó: -a-
Lap tetejére