RSS Feed

A kézfej is sokat elárul a korunkról

M. A. - 2021. 05. 04. 13:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kézfej is sokat elárul a korunkról

Az arcunk mellett a kézfejünk is sokat elárul a korunkról, de míg az arcápolással napi szinten foglalkozunk, a kézre sajnos általában nem sok időt szánunk. Pedig a kezünk is rengeteg külső hatásnak van kitéve, ugyanúgy megjelenhetnek rajta ráncok, foltok és idővel a bőre is öregszik, megereszkedik.

A kézfej finom, puha bőrére érdemes tudatosan odafigyelni, de akkor sem elkeseredni, ha már elindult az öregedési folyamat - hívja fel a figyelmet dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista. A kézfejünket borító bőr nagyon vékony, így könnyebben kiszárad, és a ráncok, foltok is korán megjelenhetnek rajta. Az idő előrehaladtával folyamatosan veszít nedvességtartalmából, valamint rugalmasságából, ennek pedig látható jelei lesznek.

 

Tévesen azt hihetjük, hogy a kézápolásra kizárólag télen van szükség, de ez nem igaz, a kezünk az év egészében komoly külső és belső hatásoknak van kitéve: a UV-sugárzás is a bőr öregedését idézi elő, ráncosodást és a májfoltok kialakulását okozva, de állhatnak a háttérben genetikai és hormonális okok is, esetleg vitaminhiány. Az sem mindegy, hogy milyen kozmetikumokat használunk, kesztyűben vagy anélkül alkalmazzuk-e a tisztítószereket, vagy mennyi folyadékot fogyasztunk egy nap.

 

„A bőr állapotát többek közt a kollagén-tartalma határozza meg, melynek a kötőszövetek kialakításában, a bőr rugalmasságának megőrzésében és a nedvesség felszívásában van komoly szerepe. Bőrünk a kollagén és az elasztikus rostok megfogyatkozása miatt fokozatosan elvékonyodik és a rugalmassága is csökken, miközben a hialuronsav mennyiségének csökkenése miatt egyre szárazabb lesz, és jól láthatóvá válnak a ráncok” - mondja a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője. Az ösztrogénnak is fontos szerepe van, mivel előnyösen hat a bőr vízháztartására. „A menopauza alatt azonban csökken a mennyisége, ez pedig a bőr szerkezetében szintén változásokhoz vezet. A bőr alatti zsírszövet vékonyodik, a kötőszövet veszít rostos szerkezetéből, és a vizet sem képes ugyanúgy megtartani” – teszi hozzá a szakember.

 

A külső hatások is felelősek a bőr változásáért: a kézfej ki van téve az UV-sugárzásnak; a dohányzás érkárosító hatása először a periférikus érrendszeren jelentkezik, így a kéz hajszálereiben is romlik a keringés, ami miatt könnyebben alakulnak ki foltok, bevérzések, de az alkohol vagy az egészségtelen életmód is hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez.

 Fotó: New Beauty/purecom
Lap tetejére