RSS Feed

Kajakkal a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig

M. A. - 2021. 05. 04. 17:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kajakkal a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig

Bátor elhatározással nem mindennapi kihívást vállalt egy fiatal magyar pár. Március 4-én Klaudia és Richárd kajakkal indult el a Fekete-tenger partjáról, hogy folyásiránnyal szemben, legtöbbször erős szembe szélben és többször hóviharban evezzenek fel a Dunán a Fekete-erdőig.

A gyakorlott kajakozó páros olyan kihívást keresett magának, amire tudomásuk szerint korábban más még nem vállalkozott. A háromhónaposra tervezett túra már eddig is számos kihívást jelentett: a Duna deltájában és az átkelőkön extrém hullámzással, az út elején szokatlan hideg időjárással kellett megküzdeniük, míg végig sátorban alszanak és önmagukat látják el élelmiszerrel. A küldetés nem öncélú: a teljesítménytúra nemes céljaként a Bátor Tábornak és a hazai folyók tisztaságáért küzdő PET Kupa kezdeményezésnek gyűjtenek adományokat.

 

„Még csak az út felénél vagyunk, de már tudjuk, hogy minden nehézség ellenére megérte, hogy belevágtunk ebbe a túrába. Bár a koronavírus miatt minden országban kevesebben vannak a vízen, mégis mindenki, akivel összefutottunk nagy szeretettel fogadott minket. Szerbiában bárkivel találkoztunk, meginvitált minket egy kávéra vagy ételre. Romániában egy fagyos erdőben vertünk tábort, ahol összetalálkoztunk egy vadásszal. Nagy meglepetésünkre az idegen pár órával később visszatért és a kunyhójából egy jó nagy adag forró teát és ételt hozott nekünk” – mesélte Klaudia.

 

A csodálatos, legtöbbször elhagyatott tájak látnivalói mellett váratlan meglepetések is érik a párost: április elején szokatlan mozgásra lettek figyelmesek a vízen; mint kiderült két sas verekedett össze és a vízbe zuhanva vergődött. Richárd a kajakjának orrára segítve mentette ki őket a szárazföldre. Az erről készült és Facebook oldalukon megosztott videót már több ezren nézték meg a világ minden tájáról.

 

A koronavírus idején biztonságosan utazni nem könnyű, olcsó, vagy kényelmes, de erre számítottak a tervezésnél. Az alapos előkészületek ellenére március elején váratlanul hideg időjárással szembesültek, a betervezett napi átlag 30 kilométeres evezéseket sem tudták tartani, mert reggelente órákra volt szükségük az éjjel megfagyott ruháik felolvasztásához és kiszárításához. Mélypontként azt a két márciusi napot élték meg, amikor szembe szél és a hófúvások miatt egyáltalán nem tudtak haladni a megrakodva 70-80 kilogrammos hajóikkal. Még áprilisban is előfordult, hogy ellepte őket a hó, de ekkor is sikerült átlagosan napi 8 órát evezniük, ami a kihívások ellenére egyértelmű siker volt.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére