RSS Feed

Az ATV bojkottjára szólít TGM

Klubradio.hu - 2021. 05. 03. 9:37:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az ATV bojkottjára szólít TGM

Nyílt levelet írt Tamás Gáspár Miklós, melyben azt javasolja, hogy akik bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását. Az ott dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl. Szerinte senkinek nem lenne szabad az ATV-vel együttműködnie. Úgy véli, az ATV vezetőinek joguk van megváltoztatni politikai nézeteiket, elkötelezettségüket, szövetségeseiket. Ez csak rájuk tartozik. De együttműködni az antidemokratikus kormánnyal, meg bocsáthatatlan.

A filozófus felidézi, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (s rajta keresztül az Orbán-kormány) méltánytalanul, a jog szellemével és betűjével ellentétesen megfosztotta az utolsó ellenzéki, rezsimfüggetlen rádiót az ismert, 92.9 MHz-es frekvenciától. Ezt a sok embert elérő csatornát a kormányzat az ATV csoporthoz tartozó Spirit FM-nek juttatta.

Emlékeztetett a Klubrádió tiltakozására, amely arról is szólt, hogy az ATV csoport úgy szerezte meg a – szintén morális értelemben – rablott holmit, hogy közben azt a látszatot kelti (egy-két tévéműsorra hivatkozva), mintha ellenzéki, netán pártatlan médiavállalkozás lenne, holott működésének nagyobbik része – minden hozzáértő szerint – a magyarországi radikális jobboldal (a kormányzó erő) érdekeit szolgálja. 

Tamás Gáspár Miklós szerint, ha az ATV ellenzéki, netán pártatlan lenne, nem törekedett volna rá, hogy a Klubrádió frekvenciáját megszerezze. Megjegyzi, ő már akkor szakított az ATV-vel (ezt írásban jelezte a műsorvezetőnek, aki olykor meg szokta hívni az ATV-be), amikor először pályázott a Klubrádió ellenében a Klubrádió saját, bejáratott frekvenciájára, de ezt nem verte nagydobra. De hogy az ATV most vetélytárs nélkül pályázik és mintegy „királyi adományként” elfogadja az Orbán-kormány kezéből a mástól elbirtokolt zsákmányt, meg kell szólalnia.

"Azt javaslom, hogy a bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását. Az ott dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl.  Különösen vonatkozik ez a fölhívás – amelynek remélhetőleg foganatja lesz – értelmiségiekre, szakértőkre, közéleti szereplőkre, föllépő művészekre, akiknek ez csak kisebb kellemetlenség. Bonyolultabb a helyzete az ellenzéki politikusoknak, akiknek szükségük van a médiaszereplésekre a választási kampány megkezdésével (ami már megtörtént), hiszen őket főleg csak az ATV egy-két műsora engedi a nyilvánosság elé. Ez az ATV-nek csak ürügy, de az ellenzéki politikusoknak életszükséglet. Ezt megértem. De néha áldozatot kell hoznia az embernek az elveiért." 

Fotó: -a-
Lap tetejére