RSS Feed

Kevesebb házasság, több halott

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 05. 03. 8:43:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kevesebb házasság, több halott

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Statistisches Bundesamt) aktuális jelentése szerint 2020-ban 986 ezer halálesetet regisztráltak az Európai Unió legnépesebb tagállamában. Ez öt százalékkal magasabb kvóta az előző évinél. Tavaly a születések száma szerényen mérséklődött az NSZK-ban.

A 366 napos múlt esztendőben, más szökőévekhez hasonlóan emelkedett a halálozások száma Németországban. A statisztikai szakemberek egyeértenek abban, hogy a bevándorlás csökkenése karöltve a koronavírus-járvánnyal összefüggő tragédiákkal ugyancsak felelős azért, hogy az NSZK lakossága – először egy évtized után – nem gyarapodott, hanem apadt. A 83 milliós köztársaságban 773 ezer gyermek született, s 986 ezer fő hunyt el 2020-ban.
Házasságkötés is ritkábban történt. A friss adatok azt tükrözik, hogy az egészségügyi szabályok megszigorítását követően, tavaly áprilisban – 2019 tavaszához képest – 37 százalékkal esett vissza a frigyek kvótája. Egész 2020-ra kivetítve 10 százalékkal volt kevesebb esküvő Németországban, mint az előző esztendőben. A Covid-19 járvány kirobbanása óta bő 82 ezer ember hunyt el a kórral összefüggésben. Az NSZK-ban regisztrált 3,4 millió fertőzött zöme már gyógyulóban van, avagy felépült, ám sokuk panaszkodik ma is fejfájásra, félelmi állapotra, lelki zavarokra, depresszióra.

Fotó: -a-
Lap tetejére