RSS Feed

Halhatatlan Trabant

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 05. 02. 17:38:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Halhatatlan Trabant

Szász-Anhalt tartományban 2021-ben is rendelhetők „vadiúj” Trabik. A keletnémet kétajtós kiskocsit kabiróvá varázsló mühely Tramp modelljeiért akár 10 millió forintot is megadnak a nosztalgiázó vevők. Akinek kevés a 26 lovas eredeti erőforrás izomzata, az 200 km/óra feletti vágtázásra alkalmas, tuningolt népautóra is lecsaphat.

A német-cseh határ közelében évtizedeken keresztül kétütemű kiskocsikat gyártottak. Midőn az örökifjú Trabikba korszerű Volkswagen erőforrást építettek, talán még kevesen sejtették, hogy hamarosan ledől a berlini fal, s az NDK-t leradírozzák a térképekről. 1991 tavaszán, három évtizede a szászországi fotószalagról legördült a Polo motoros, „modern” Trabant legutolsó példánya, s befejeződött a „papír rakéták” gyártása. Új korszak vette kezdetét az európai autóiparban. Zwickau korszerű csarnokaiban 2021-ben népszerű Volkswageneket termelnek. Az eladási listák sztárja, a nyolcadik generációs Golf, s annak „testvére” a VW ID3-as is a Sachsen GmbH produktuma. Szintén a cseh határ szomszédságában születnek a tágasabb Passat modellek.

Aki akar, az napjainkban is lecsaphat friss Trabant terepjárókra. Az eredeti kis dzsipeket a DDR néphadserege és erdészek használták a 70-es, 80-as években. Anno Dél-Európába is exportáltak pár száz vászontetős, ajtó nélküli kabriót. Aki ma ilyen oldtimer modellre vágyik, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A hírdetésekben 10-35 ezer euró közötti tarifákkal találkozni. Jó hogy, Szász-Anhalt tartományban 2021-ben is rendelhetők „vadiúj” Trabik. A keletnémet kétajtós kiskocsit kabiróvá varázsló mühely Tramp modelljeiért úgy 10 millió forintot is elkérnek. Akinek gyenge a 26 lovas eredeti, pöfögős erőforrás izomzata, az 200 km/óra feletti vágtázásra alkalmas autót is kaphat – felárral!

Fotó: -a-
Lap tetejére