RSS Feed

Oroszország kivégezte Navalnij mozgalmát

hvg.hu - 2021. 05. 02. 8:05:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Oroszország kivégezte Navalnij mozgalmát

Az illetékes orosz hatóság terroristakapcsolatokkal rendelkező szervezetté minősítette a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij által alapított Korrupcióellenes alapítványtFBK), így az kénytelen azonnal befejezni működését. Navalnij a börtönben, az FBK betiltva – úgy tűnik vége az orosz ellenzéki mozgalmak legújabb fejezetének.

Az FBK és a hozzá köthető kisebb mozgalmakra májusban újabb csapás várt, néhány napon belül várható az a bírósági döntés is, amely szerint a Navalnijhoz köthető csoportok „szélsőséges” tevékenységet folytatnak, és alkotmányellenes módszerekkel kívánják megdönteni a törvényes hatalmi szerveket. Az FBK-nak jelenleg mintegy 50 helyi szervezete van, és ha megszületik a bírósági döntés, a helyi vezetőket is hosszú börtönre ítélhetik. A „szélsőségessé” nyilvánítás a főügyészi hivatal kezdeményezte és annyira biztosnak tűnik a bírósági jóváhagyás, hogy az FBK már hivatalosan is beszüntette tevékenységét.

Az állítólagos gazdasági bűncselekmények miatt börtönben lévő Navalnij egyik közeli munkatársa, Leonyid Volkov közölte, hogy a szervezet tevékenységének beszüntetése nem jelenti azt, hogy az ellenzék felhagy az okos szavazás módszerének gyakorlásával, azzal, hogy igyekeznek megtalálni minden körzetben azt az ellenzéki jelöltet, akinek a legjobb esélye van a hatalom lévő párt indulójának a legyőzésére. Ugyanakkor kérdéses, hogy szervezeti háttér nélkül mennyire lehet hatékony ez a tevékenység.

Navalnij munkatársai most a maguk mentésével vannak elfoglalva. „Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, mi történik majd, ám ez mindenképpen egy korszak végét jelenti. Túlélőmódra álltunk át, azon dolgozunk, hogy szavatoljuk a stáb egykori alkalmazottjainak a biztonságát. Felszmoljuk az internet szerződéseket, a közüzemi megállapodásokat, hogy ne lehessen semmit navalnij nevéhez kötni” – mondta az egyik területi vezető, Gyiana Rudkova.

Az orosz hatalom, amely az utóbbi években folyamatosan zaklatta Navalnijt – folyamatosak voltak az őrizetbe vételek, s tavaly augusztusban a szibériai Tomszkba vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei voltak azok, akik megpróbálták méreggel megölni az ellenzékit – ám a Kreml valószínűleg csak akkor szánta el magát a végső leszámolásra, amikor az év elején megjelent a Vlagyimir Putyin orosz államfő állítólagos fekete-tengeri palotájáról szóló Navalnij-videó. A filmben az ellenzéki azt állította, hogy Putyin korrupt szövetségesei egy hatalmas palotát építtettek az államfő számára, s szó esett arról is, hogy a pályafutását a KGB drezdai ügynökeként kezdő Putyin életét végig elkísérte a korrupció.

A németországi gyógykezelésről hazatérő Navalnijt azonnal őrizetbe vették a moszkvai repülőtéren, és néhány héttel később letöltendőre változtatták a politikusra korábban kirótt feltételes szabadságvesztést. A börtönben Navalnij megbetegedett, és miután nem engedték hozzá személyes orvosát, március végén éhségsztrájkot kezdett. A tiltakozást a napokban szüntette be, miután a hatóságok teljesítették a kérését és orvosa is azt kérte, hagyjon fel az éhezéssel.

Fotó: -a-
Lap tetejére