RSS Feed

Kiradírozott emlékezés

Regös István - 2021. 05. 01. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kiradírozott emlékezés

A legjobb írás az, amit első dühödben írsz. Kevés dolgot utálok jobban, mint a gyávaságot. Az maga a szégyen. Nem tudom, látták-e a tudósítást a Vígszínház 125. évfordulójáról, színészek, rendezők, mi több, Kossuth-díjasok is megszólaltak. Sok-sok információt közöltek, például, hogy az erdélyi származású Ditrói Mór alapította a Vígszínházat, azzal a célkitűzéssel, hogy az ország leghíresebb, legmodernebb játszóhelyévé váljon.

Elég sokan voltak, akik vezették ezt a színházat, köztük olyan is, akit a derék nyilas testvérek agyonvertek. A színház földszintjén szobrok és képek tanúsítják a Vígszínház történetét. Hallgattuk a Várkonyi Zoltánról szóló visszaemlékezéseket, mint a színház egyik legnagyobb vezetőjét emlegették, de megszólalt Kern András, Halász Judit és még sokan mások. 

Nincs egy bátor színész vagy rendező?

Itt szakadt el a cérna. Micsoda dolog az, hogy a Vígszínház történetének két legendás alakja szóba sem került? Marton László és Eszenyi Enikő neve még csak fel sem bukkant. Hé, művészurak és hölgyek! Elfelejtettük, még csak meg sem említjük őket? Hát, hol voltatok ti? Hol játszottatok jobbnál jobb darabokat? A Shakespeare-évet hol ünnepeltétek jobbnál jobb előadásokkal? Hogyan váltak legendává Marton László rendezései? Köztük, többek között, a felejthetetlen Pál utcai fiúk. Eszenyi Enikő fantasztikus szerepeket játszott, a keze alól azóta országos hírű nagy színészek kerültek ki. Esküszöm, én szégyelltem magam, hogy jön össze az az ügy, ami tönkretette mindkettőjük karrierjét, egyiküket így, másikukat úgy. Marton Lászlót megvádolták egy soha ki nem tárgyalt üggyel, amit egyszerűen nem tudott elviselni és ez is közrejátszott a gyors halálában. És hol van Eszenyi? És azért idézek ide a műveiből, és nem együtt mondjuk Marton Lászlóval, mert Eszenyi Enikő kiváló színész és rendező is. Nagyon hiányzik a hazai színházakból. 


Nagyon feledékenyek vagyunk

Az új igazgató, Rudolf Péter is feledékeny, ha jól tudom, még osztálytársa is volt Eszenyinek a színművészeti iskolán. Talán nem véletlenül hagyta ki a visszaemlékezéséből Eszenyit. Bocsánatot kérek, ha én értettem félre, három híradót néztem, azokban, egyikben sem találtam Eszenyi nevét. És ami külön fájt, amit hosszabban Kern András vagy Halász Judit mondott, én egyik helyen sem hallottam, hogy szó esett erről a két nagy művészről is. És most tessék elolvasni Eszenyi pályafutását! Csak gondolkodjunk el rajta és ne radírozzuk ki őket!

Eszenyi Enikő (színésznő, rendező)

Eszenyi Enikő Csengerben született, Szabolcs-Szatmár megyében. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, ahol színésznőként szerzett diplomát 1983-ban. Mesterei Horvai István és Kapás Dezső voltak. A Vígszínházban töltötte két éves főiskolai gyakorlatát, majd 1983-ban oda szerződött.

Színészként számos fontos szerepet eljátszott már a drámairodalom remekműveiből, elsősorban Shakespeare nőalakjai közül Lady Annát, Lady Machbeth-et, Kleopátrát, Rosalindát, Violát, a Lear királyban pedig Cordéliát és a Bolondot. Emlékezetes alakításai között szerepel Szent Johanna (Shaw: Szent Johanna), Nasztya (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Blanche (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Margaret (Tennesse Williams: Macska a forró tetőn), Alison (Osborne: Dühöngő ifjúság), Nóra (Ibsen: Nóra), Lulu (Frank Wedekind: Lulu), Ranyevszkaja (Csehov: Cseresznyéskert), Shira (Hadar Galron: Mikve), Sen Te / Sui Ta (Bertolt Brecht: Jóembert keresünk), Pukk (Shakespeare: Szentivánéji álom). Az elmúlt évadokban több új szerepben is színpadra lépett: Molnár Ferenc A testőr című komédiájában A színésznőt, a Liliomban pedig Muskátné szerepét játssza. A John Cassavetes Premier című filmjéből készült színpadi változatban a főszereplőnőt, Myrtle Gordont alakítja. Színészi munkáját a szakma több előadásban a legjobb alakításért járó elismeréssel tüntette ki. Legutóbb Bertolt Brecht Jóembert keresünkjében Sen Te szerepében nyújtott alakításáért a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón a szakmai zsűri és a közönségzsűri, valamint a Színházi Kritikusok Céhe is a legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta.

Eszenyi Enikő 1991-ben kezdett rendezni. Első bemutatójára a Budapesti Kamaraszínházban került sor, ahol Büchner Leonce és Lénáját állította színpadra, mely hét díjat nyert az 1991-es Országos Színházi Találkozón – köztük a legjobb rendezésért járó elismerést és a legjobb férfi illetve legjobb női főszereplőnek járó díjakat is –, és nagy sikerrel játszották további öt évadon keresztül.

Több mint 25 nagyjátékfilmben és legalább ugyanennyi tévéfilmben szerepelt. Filmes alakításaiért több szakmai- és közönségdíjat is magáénak tudhat. Önálló estjeivel pedig – melyből öt készült – országszerte nagy sikereket aratott.

2009-ben a Vígszínház igazgatójának nevezték ki. Az elmúlt években a Vígszínház társulata sok szakmai- és közönségdíjat nyert el, számos fontos fesztiválon vett részt. 2015-ben az Európai Színházak Uniója a Vígszínházat művészi eredményei és nemzetközi elismertsége révén teljes jogú taggá választotta, így jelenleg egyetlen hazai színházként képviseli Magyarországot a jelentős nemzetközi szervezetben.

Díjak:

Színikritikusok Díja
1989 A legjobb női mellékszereplő – Gorkij: Éjjeli menedékhely, Kornis Mihály: Körmagyar
1991 Különdíj a Leonce és Léna rendezésért
1993 A legjobb rendezés - Robbins - Laurents - Bernstein: West Side Story
Hevesi Sándor-díj 2001
Ruttkai Éva-díj 1989
Ajtay Andor-díj 1989, 1990, 1992, 2001, 2013
Roboz Imre Művészeti Emlékdíj 2011
Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb női főszereplő díja 2001 (Ibsen: Nóra)
Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb női főszereplő díja 2013
(Brecht: Jóembert keresünk)
Pécsi Országos Színházi Találkozó közönség díja a legjobb női főszereplőnek 2013
(Brecht: Jóembert keresünk)
Országos Színházi Találkozó legjobb női epizódalakítás díja 1990
Országos Színházi Találkozó legjobb rendezés díja 1991 (Büchner: Leonce és Léna) 1995
Nyitrai Fesztivál legjobb rendezés díja 1996 (Shakespeare: Ahogy tetszik – Pozsonyi Nemzeti Színház)
Szarajevói Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb színészi alakítás díja 2004
Vidor Fesztivál Colombina-díj a legjobb női alakításért 2004
Gundel Művészeti-díj színházi rendező kategóriában 2007
Szentendrei Teátrum-díj a legjobb női alakításért 2007
Hekuba-díj 1994
Súgó Csiga-díj 2001, 2004
TV-kritikusok díja 1990
Tv-nívódíj 1993
Filmszemle legjobb női alakítás díja 1996
Harsányi Zsolt-díj 2005
Berdyanski Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja 2009
Radnóti Miklós Magyar Antirasszista Díj 2011
Hűség a Hazához Érdemrend Nagykereszt 2011
Az év művésze 2011
Nők Lapja Café Színművészet kategória I. hely 2011
Prima díj 2013
Magyar Toleranciadíj 2013
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában 2013
Szent-Györgyi Albert Emlékérem 2016
Páger Antal-díj 2017
Pro Urbe díj a Vígszínház sikeres megújításáért 2018

Állami elismerések:

Jászai Mari-díj 1989
Érdemes művész 1996
Kossuth-díj 2001
Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje 2007
A Magyar Kultúra Követe 2010
Belváros-Lipótváros díszpolgára 2015
Budapest XIII. Kerület Díszpolgára 2017Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére