RSS Feed

Tiffany nyakék és Zsolnay váza is kalapács alá kerül

M. A. - 2021. 04. 30. 17:13:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tiffany nyakék és Zsolnay váza is kalapács alá kerül

A BÁV Aukciósház május 5-én rendezi meg 2. Online aukcióját, ahol Tiffany nyakéktől modern Zsolnay vázáig olyan változatos tárgyakra lehet majd licitálni, melyek nemcsak szépek, de hosszú távon is megőrzik - sőt, tovább növelhetik - értéküket.

A világjárvány sem kezdte ki a műtárgybefektetéssel kapcsolatos bizalmat, sőt a 2019-es szintnél is jobb befektetésnek tartják a magyarok – derült ki a BÁV Műtárgybefektetési Index felmérésének 2021 március végén publikált eredményeiből.

 

A hazai és nemzetközi műkereskedelmi piacon is az élvezeti vásárlás volt az aukciókon való részvétel legjellemzőbb indoka 2020-ban. Az, hogy valaki a szemet gyönyörködtető ékszereket vagy műtárgyakat keresi, természetesen nem zárja ki, hogy közben olyan tárgyakkal gazdagodjon, melyek hosszú távon is őrzik értéküket. Ilyen lehet egy különleges aranyékszer, óra, festmény vagy műtárgy is, feltéve, ha azokat szakértőktől vásároljuk meg, akik hitelt érdemlően bizonyítják az eredetiségüket.

 

Érdekes eljátszani a gondolattal, amikor legközelebb meg akarjuk lepni magunkat vagy szeretteinket egy ajándékkal, hogy az elektronikai cikkek 2015-ös áruk töredékét érik jelenleg: egy LCD televízió eredeti áránál 88 százalékkal, egy mobiltelefon 85 százalékkal, míg egy játékkonzol 44 százalékkal ér kevesebbet. Ne legyenek illúzióink afelől sem, hogy ez a pénz nem lenne elég semmire a műtárgypiacon, mert ugyanennyiért már egészen komoly alkotásokat akaszthatunk a falra egy TV helyett. A nagyon népszerű, ám valódi értéket nem képviselő bizsuékszerek megvásárlásakor is hatalmas (mintegy 68 százalékos) értékcsökkenésre számíthatunk. Ráadásul ezeknek az ára is sokszor vetekszik a valódi, nemesfémből készült ékszerekével.

 

Ezzel szemben, ha megnézzük a hosszútávú befektetési portfóliók kötelező elemét, a fél unciás (kb. 14 gramm) befektetési aranytömböt, az 54 százalékkal ér többet most, mint öt éve. Egy aranygyűrűnek 77 százalékkal, míg egy igen keresett Rolex Daytona arany karórának 60 százalékkal növekedett az értéke 2015-ös vételárához képest. A festmények esetében, az utóbbi idők egyik befutójának, Czene Bélának a rendszerváltás előtti magyar társadalmat ábrázoló festményei 260 százalékkal emelkedtek. Gorka Lívia, a magyar modern kerámia kiemelkedő alakjának szoborszerű térplasztikái 289 százalékkal növelték értéküket az elmúlt 5 év során. Persze, egy televízió-vásárlásnak és egy festmény megvételének más-más célja lehet, de befektetésként csak az utóbbira érdemes tekinteni, az elmúlt évek tapasztalatai alapján pedig ebből a szemszögből is igen kedvező választás lehet a műtárgyvásárlás.

 

Ha a fentiek nyomán értékálló tárgyakat vásárolnánk, de nem szeretnénk milliókat költeni, akkor erre jó alkalom a BÁV május 5-én rendezett 2. Online aukciója. Az ékszerek közül a finom kidolgozású, értékes drágakövekkel díszített klasszikus darabokból választhatunk. Igazi válságálló darab a Tiffany & Co. egyik leghíresebb tervezőjének, a márciusban elhunyt Elsa Perettinek letisztult arany nyaklánca, amelyre 100 ezer forintról lehet licitálni. Az árverés egyik fénypontja pedig egy 440 ezer forintos kikiáltási árról induló, 2,44 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű lesz.

 

BÁV 2. Online aukció kiállítása 2021. április 23. – május 4. a BÁV Aukciósházban, az aukció május 5. 17:00 órakkor veszi kezdetét. Az árverést közönség nélkül rendezik meg. Licitálni az Axioart platformján lehet, vételi- és telefonos megbízások az Aukciósházban leadhatók.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére