RSS Feed

Kávéház a vírushoz

Csontos Tibor - 2021. 04. 29. 7:29:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kávéház a vírushoz

Miért ne nyílhatna meg tébolyult időkben egy vírushoz címzett kávéház? Első pillantásra talán veszélyes ötletnek tetszik, mert talán azt sugallja, hogy a Frapuccino, a Mélange mellett Covid Macchiato is szerepel az itallapon. Remélhetően, ez utóbbi kávéfajta ötlete nem lesz ragályos, mindenesetre a „vírusos” cafe után jöhet a Vakcina Pub, a Szputnyik Vodkabár, a Sinofarm Chinese Restaurant, a Moderna Taverna, mi több, a Pfizer Kifőzde.

Vírusviccre gondoltam, midőn először sétáltam el a nevezett budapesti vendéglátóhely portálja előtt, de kiderült, hogy szó sincs valamiféle post Covid-szindrómáról, melynek tüneteként az emberfia valamiféle szemészeti gondra gyanakszik. Ám rájön, hogy mégis hinnie kell a szemének, a járvány kellős közepén szembesül a kávéházi kultúra eme gazdagodásával. A hely cseppet sem covidos hallucináció, a hely létezik, s már a bejáratnál recept formátumban, orvosi pecséttel, a patikák kígyóölelte serleges jelképével ékesítve, covidáman tudósít arról, mire számíthatunk odabent. Táplálkozz egészséges, vírusölő italainkkal! – kezdődik a receptúra, amely a továbbiakban fertőtlenítő hatású pálinkát, tápanyagban gazdag kortyolgatni valókat, immunerősítő italokat, vérré váló borokat, vitamindús hideg és forró innivalókat kínál. Mondhatnám, covitalokat. Mindezt természetesen nem orvosok egyesületének, orvosi kamarák ajánlásával, miként ez némely termékek reklámjának kötelező kelléke.

 

Nem tudom, a belső dizájn mennyire covidos, lógnak-e a mennyezetről koronavírust mintázó lufik, a kontyalávaló kortyolni valókhoz jár-e marcipán arcmaszk némi nassolni valóként. Miként azt sem tudni, asztalok helyett oltakozó bokszokat terveztek vendégváróként, a bárpult mellett van-e könyvespult Márquez Szerelem kolera idején, esetleg Camus A pestis című helyben olvasható köteteivel, s mily kár, hogy Cooper annak idején a Vadölőt szülte meg és nem a Vírusölőt. S vajon eme kávéház faláról letekintenek-e ledes képernyők, melyeken a Vírus, a Fertőzés, az Androméda-törzs, esetleg a Meztelen diplomata című magyar vesztegzárfilm pereg? Arról sincs tudásunk, hogy Robin Cook alkalmasnak találná-e a helyet arra, hogy irodalmi kávéháznak tekintve a hely szellemének magát átadva itt írja meg következő vírusthrillerjét. Miként arról sem, hogy vajon törzshelye lehetne-e a magyar virológusoknak, akik két immunerősítő kortyolgatása közben ismeretterjesztő előadásokat tarthatnának a hely közönségének.

 

Esetleg ugyanitt egy dietetikus elmondaná, hogy mily örvendetes lenne, ha a karantén időszakban az otthonlét, a bezártság alatti napi tizenhét étkezés közül a reggeli a legfontosabb. Egy pszichológus a karantén okozta lelki defektusokról előadást tartva elmesélhetné, hogy aki szenved a tartós bezártságtól, előbb-utóbb elkezd konzultálni a mikrohullámú sütővel és a hűtőszekrénnyel arról, hogy a mosógép is megbolondult már, mert mindent összekever. A konzultáció nyomán majd azt tapasztalja, hogy ettől a témától a mikró szinte felrobban, a hűtőszekrény viszont hideg fejjel tud gondolkodni. Sőt a vírushoz címzett kávéház külföldi vendégek felszólamlásainak is helyet adhatna. Egy olasz például elmesélhetné a vendégeknek, hogy milyen jó az olaszoknak, hiszen a védőköpenyt Armani tervezi, az arcmaszkokat pedig a Gucci…

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére