RSS Feed

Jutányos papagáj, drága eb

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 04. 29. 17:04:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jutányos papagáj, drága eb

A hadifogságból hazatért német katona – egy régi vicc szerint – arra a kérdésre, hogy van-e kedvenc háziállata azt válaszolta: igen, a sült kolbász! Ám változnak az idők. Tavalyig, a koronavírus-járvány felbukkanásáig az NSZK-ban 35 millió háztartásban volt kisebb-nagyobb kedvenc.


Az állatvédők aggodalma szerint a bezártság miatt sok olyan család vásárolt cicát, ebet, nyuszit, tengerimalacot, teknőst stb. az elmúlt hónapokban, ahol ez korábban szóba/szobába se jöhetett. A szakembereket különösen az illegálisan Kelet-Európából becsempészett „tenyész” kutyusok nagy mennyisége - tragikus minősége - aggasztja. A határellenőzések megszűntével is buknak le külföldi autósok tucatnyi kisállattal a csomagtartójukban.

A macskák a bajnokok a germán háztartásokban. Az ebadó (és napi többszöri sétáltatás) ellenére a kutya - kb. 12 millió példány - tartósan ezüst érmes Angela Merkel jóléti, 83 millió lakosú birodalmában. A hörcsögök és már rágcsálóknak is tekintélyes rajongó tábora van. S kalitkából, akváriumból/terráriumból sincs hiány az Európai Unió legnépesebb tagállamában. A galambászainak pedig sok évszázados hagyománya van. A legtehetősebbek (póni) lovakat tartanak: ez persze valóban költséges, helyigényes hobbi. Viszonylag friss üzletág a háziállatok temetkezési vállalkozása. Van rá kereslet Németországban!

Fotó: -a-
Lap tetejére