RSS Feed

Qingdaoi sörbuli

Mogyorósi Géza - 2021. 05. 02. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Qingdaoi sörbuli

A németországi Bundesliga start talán némileg kárpótolja azokat a sör és sport rajongókat, akik idén kénytelenek lemondani a müncheni Oktoberfest örömeiről. Mások irigykedve tekintenek a Föld legnépesebb államára, ahol a koronavírus-járvánnyal dacolva augusztusban százezrek kortyolják kedvenc habzó italukat egy fesztivál keretében.

Ki tudja hány halálos áldozata van a Kínai Népköztársaságban az aktuális Covid-19 kórnak? A gigantikus állam levegőminőségének legalább jót tett a gazdaság lendületét és a szabadságjogokat egyaránt korlátozó egészségügyi intézkedés sorozat Míg Angela Merkel birodalmában sajna 2020. szeptember 19-én nem rajtol el a bajor fővárosban a következő Oktoberfest, addig Qingdao tartományban már javában emelgetik a korsót a polgárok.

A kelet-kínai Qingdaoba augusztus 23-ig százezreket várnak a folyékony kenyér ünnepére. Talán denevéres szendvics és sertés csülök, meg perec is kapható az idei bulin. Arcmaszkban persze a sör sem az igazi. Szóval levele! A fesztivál munkatársait hetente tesztelik – állítólag. A vendégek lázát mérik, adataikat regisztrálják. Demokráciában is rend a lelke mindennek! Az európai életstílust (részben) elfogadó, utánzó ázsiai középosztály, mintha nem félne annyira a koronajárvány második hullámától, mint mi, itt az öreg kontinensen.

Szerintem az iskolai szünet és a nyaralási szezon lezárultával lesz majd látható, hogy mennyire ugrik meg a fertőzöttek száma. Nem vagyok virológus, így most csak megjegyzem, hogy míg Kínában egyre több szeszes ital, azon belül is sör megy le az emberek torkán, addig tavaly 2,5 százalékkal mérséklődött a „Bier” fogyasztás Németországban. A 2020-as dögmeleg - most augusztusban 38 fokot is mértek a festői bajor tájakon! - ellenére is szomorkodnak a sörgyártók és forgalmazók az NSZK-ban. A nyári labdarúgó Eb kapcsán – így a józan elemzők – egész Európában fellendülhetett volna a habzó pia iránti kereslet. Ám se nemzetközi foci, se tokiói olimpia!  De legalább a Bundesliga szezon újra éled ősszel: száraz torokkal. A drukkerek a germán stadionokban ugyanis alkoholtartalmú itókát nem kaphatnak. Hm. Élet ez?

Fotó: -a-
Lap tetejére