RSS Feed

Charité – új kihívások

Mogyorósi Géza - 2021. 04. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Charité – új kihívások

A tavaly óta a német fővárosban regisztrált 160 ezer koronavírussal fertőzött polgár közül május küszöbéig háromezerkétszáz személy hunyt el. Az orvosok tapasztalatai szerint az intenzív osztályra került páciensek harmada nem éli túl a súlyos kórt!

Az öreg kontinens egyik legrégebbi egészségügyi intézménye, a jó három évszázados berlini Charité. {Charité = jótékonyság, irgalmasság / francia kifejezés.} A gyógyítással és oktatással egyaránt foglalkozó Spree-parti klinika napjainkban is remek hírnévnek örvend az NSZK-ban, ahol tavaly óta már több, mint 81 ezren hunytak el a koronavírus-járvánnyal összefüggő betegségben. A Charité szakemberei szerint az intenzív osztályon történő gondozás sem garancia a gyógyulásra. A páciensek harmada nem éli túl a költséges kezelést.
 Az I. Frigyes király által 1710-ben alapított kórháznak a pestis betegek kezelésében volt fontos szerepe. A 18. század végétől többször átépítik. A Berliner Universität 1810-es létrejöttekor az orvosi fakultás professzorait a Charité doktoraiból toborozzák. A legelső dékán, Christoph Wilhelm Hufeland (1762-1836) nevéhez fűződik a himlőoltás bevezetése és a berlini hullaházak kialakítása. Sajnos a történelem viharaiban komoly kapacítással dolgoztak a krematóriumok és a temetők is...
A második világháborúban súlyosan megrongálódott intézmény helyén - kőhajításnyira az 1961-ben felhúzott faltól! - az egykori NDK legjelentősebb egészségügyi befektetéseként egy 83,5 méter magas, sebészeti klinika-komplexum született. 1989 novemberében ledőlt a „Mauer” - a Charité Berlin központjának egyik ékessége. Több tucat műtőjével, kétezer ágyával napjainkban a német főváros legnagyobb, s egyik legkorszerűbb kórháza. (Charité - Mitte/Invalidenstrasse – Robert-Koch-Platz.) 
Tavaly ott ápolták Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistát. Angela Merkel is meglátogatta – oroszul beszélgettek, vélhetően emberjogi, egészségügyi témákról. A korrupciót (is) kritizáló Navalnij pár hónapja hazarepült Berlinből: letartóztatták, elítélték. A kancellárnő pedig az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének áprilisi vitanapján "rendkívüli aggodalmát" fejezte ki az éhségsztrájkját most beszüntető, gyakorlatilag félholt fogoly, politikai üldözött, tavaly Szibériában  megmérgezett Navalnij pocsék egészségi állapota miatt.


Fotó: -a-
Lap tetejére