RSS Feed

NSZK: 195 ezer új elektroautó

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 04. 25. 8:50:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NSZK: 195 ezer új elektroautó

Németországban a tíz legnépszerűbb autó tavalyi toplistáján még nincs tisztán elektromos üzemű gépkocsi. De feltűnő, hogy noha {a koronavírus-járvány következtében} mintegy 20 százalékkal kevesebb új négykerekű fogyott, addig a legnépszerűbb környezetbarát típusból háromszor annyit vettek, mint 2019-ben.

A legkedveltebb környezetkímélő modell nem „Made in/by Germany” típus, hanem a franciák Renault Zoe-je. A csendes – viszonylag drága – kisautóból 2019-ben közel 10 ezer darab kelt ellen. 2020-ban pedig a 30 ezer példányt is meghaladta az NSZK-ban az újonnan üzembe helyezett Zoék kvótája. A szalonok hírdetéseit fürkészve, az állami támogatás ellenére sem igen látni 25 ezer eurónál jutányosabb ilyen Renault modellt. A Teslák rohamosabb terjedésének is gátja, hogy árából 2-3 „normális” verdára is lecsaphatunk.

Tán ez is szerepet játszik abban, hogy 2021-ben is a nyolcadik generációs VW Golf a sztár Angela Merkel birodalmában. Igaz tavaly előtt még 204 ezer ilyen típust vettek a németek, míg a múlt esztendőben csupán 136 ezer darabot. Toplistás a Volkswagen Tiguan, a Passat, a Polo is. Nem mellesleg „Év autója” címet utoljára 2015-ben söpört be wolfsburgi modell: akkor a – zömében dízel, kombi változatban kedvelt – Passat lett a szakmai zsűri szíve csücske!


Fotó: -a-
Lap tetejére