RSS Feed

Orrfújás Covid idején a Friss Húson

M. A. - 2021. 04. 23. 14:32:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Orrfújás Covid idején a Friss Húson

Közeledik a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál időpontja: a szervezők továbbra is bíznak abban, hogy május 27. és június 2. között a Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken megtarthatják a rendezvényt a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően.

A fesztivál nemzetközi programja már korábban összeállt, rekordszámú, 27 külföldi film versenyez majd a fesztivál fődíjáért. A magyar programba 31 filmet válogattak be: a Friss Húson vetítik idehaza először a Berlinben élő magyar rendező, Nagy Borbála filmjét, a Pannónia dicséretét, amely a German Short Film Awardon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat, és számos rangos fesztiválon szerepelt már korábban.

 

Korábbi Friss Hús-díjazottak is új filmekkel rukkoltak elő. Márton Dániel - a Ricsárdgír zenekar frontemberének filmje, a Rossz színész a 2018-as Friss Húson aratott sikert; új munkájának címe Liga, ebben tizenéves szuperhősök próbálják megmenteni a világot és előkeríteni az elveszett rollert. Rudolf Olivér is visszatér, 2020-ban Széll Viktória nyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Minden este, mikor leviszed a szemetet című filmben nyújtott alakításáért, és idén Rudolf új filmjében, az X-Kryptonit Projektben is ő a főszereplő.

 

Az animációk között is számos fesztiválsikert találhatunk: Mostoha Marcell Avant (MOME) és Szegedi Adél Jelszó a ***-hoz (Illyés Művészeti Akadémia) című kisfilmjét idén beválogatták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába, ami Európa legnagyobb és legfontosabb animációs eseménye. A fesztiválon látható először Magyarországon a Bagatelle, Csáki László animációs filmrendező és képzőművész kevert technikájú kísérleti rövidfilmje az orrfújás viszontagságairól, Petri György azonos című verse nyomán. 

 

Nemrégiben indult el a Friss Hús podcastja is: az első adásban a fesztivál kezdeteiről beszélgettek az alapító-főszervezők, Osváth Gábor és Deák Dániel, a második műsor vendége pedig számos kisfilm főszereplője, Rainer-Micsinyei Nóra volt, aki nélkül nem múlhat el Friss Hús, és az idei fesztiválon is versenyprogramban szerepel egy filmje. A Friss Hús történetében először nagykövete is van a fesztiválnak: Péterfy Bori színésznő számos rövidfilmben és elsőfilmes alkotó munkájában szerepelt, most a Friss Húson több szerepben is feltűnik: a zsűri tagjaként ő dönt majd a díjak sorsáról is. A filmek teljes listáját a Friss Hús honlapján lehet megnézni. 

 


Fotó: Alireza Kazemipour
Lap tetejére