RSS Feed

A Primer Immunhiány Világhete

M. A. - 2021. 04. 24. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Primer Immunhiány Világhete

A világon több mint 6 millió ember szenved valamilyen veleszületett immunrendellenességben. Egyes becslések szerint hazánkban akár 40000 primer immunhiányos beteg is lehet. A Primer Immunhiány Világhétre április 22. és 29. között kerül sor, mely elősegíti a betegséggel kapcsolatos ismeretek bővítését.

A hivatalosan primer immunhiánynak nevezett betegségek az immunrendszer hibás működését okozhatják, és leggyakrabban a szervezet antitesttermelésének rendellenességeivel társulnak. Jelenleg a vérplazma alapú terápiák jelentik erre az egyetlen kezelési lehetőséget, amelyek önkéntes donorok plazmájából készülnek.

 

A gond elsősorban a szervezetben működő antitestek hibás működéséből vagy elégtelenségéből fakad. Ez azt okozza, hogy még a legtöbb ember számára ártalmatlan mikroorganizmusok is súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak ezeknek a betegeknek és súlyosabb esetekben az immunrendszer saját sejtjeit és szöveteit is megtámadhatja.

 

„Csaknem 400 különböző betegség van, amelyek az immunrendszeri rendellenességek közé tartoznak, és ezek mind különböző problémákat okozhatnak a betegek számára. Vannak, akik hajlamosak a rosszindulatú megbetegedésekre, mások allergiától szenvednek, a probléma formája és intenzitása nagyon egyedi” - mondja dr. Nyerges Judit, a Takeda (Vascular Plazma és Sanaplasma) központok ügyvezetője. A vállalat vérplazma gyűjtésével foglalkozik, amelyből gyógyszereket állítanak elő többek között PIB-ben szenvedő betegek számára.

 

A kezeléshez fontos a megbízható diagnózis felállítása, és ez gyakran problémába ütközik. "Tekintettel arra, hogy a betegség ritkán jelenik meg, néha sok évbe telhet a PIB megfelelő diagnózisa" - mondja dr. Nyerges, hozzátéve, hogy többek között ezért is hívták létre a Primer Immunhiány Világhetét. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség súlyosságára az egészségügyi szakemberek, a betegek és a lakosság körében egyaránt, annak érdekében, hogy a betegeket a lehető leghamarabb diagnosztizálják és megkezdhessék a kezelést.

 

A Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete https://www.pibe.hu/ egész évben, folyamatos támogatást nyújt a magyar betegek számára.


Fotó: -a-
Lap tetejére