RSS Feed

Lappföldi westernfilm az Észt Héten

M. A. - 2021. 04. 23. 9:52:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lappföldi westernfilm az Észt Héten

Nemcsak drámákból, hanem az elmúlt egy év észt animációs - és dokumentumfilmes terméséből is válogat az idei Észt Hét. A legfrissebb alkotásoknak a Művész Távmozi ad otthont április 29. és május 4. között. A mezőnyben ott lesz Veiko Õunpuu igazi lappföldi westernje, Az utolsók című alkotása is. (Képünkön jelenet a filmből.)

Nyitófilmként Veiko Õunpuu igazi lappföldi westernje, Az utolsók (képünkön jelenet a filmből)  látható, melyben a főszereplő dilemmája, hogy a szülőföldet vagy az egyéni érdekeket részesítse-e előnyben. A kapitalizmus-kritikus alkotást az Észt Kulturális Alap 2020-ban az év játékfilmjévé választotta, valamint ez a film lett Észtország hivatalos jelöltje a 93. alkalommal átadandó Oscar-díj nemzetközi játékfilm kategóriájában is.

 

Ezt követi egy másik, hazájában szintén számos díjat nyert film, a Rain. A szívhez szóló történetben egy észt család életébe pillanthatunk bele, ízelítőt kapva testvéri szeretetről, törődésről, gyűlöletről és arról, hogy mit jelent embernek lenni.  

 

Az Észt Hét harmadik napján végre megérkezik az A. H. Tammsaare klasszikus regényéből készült film, az Orcád verítékével is, amely 2019-ben az Oscar-shortlisten is szerepelt.

 

Az Egy évnyi dráma a színházlátogatók (és nem-látogatók) dokumentumfilmje. A színházrajongó Észtországban 2017-ben megjelenik egy álláshirdetés: olyan embert keresnek, aki még soha nem járt színházban és végignézné a 2018-ban készült összes előadást. A 450 jelentkező közül a 21 éves vidéki varrónőt, Alissija-Elisabetet választják ki, akinek új hivatásával megváltozik az élete.

 

Az Észt Héten a filmek mellett irodalmi, művészeti és nyelvi programok, valamint játékok is várják az érdeklődőket. A jegyek a https://film.artmozi.hu/eszt-het-2021/ oldalon lehet megvásárolni.


 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére